Zakonska rješenja o nasilju u porodici dobra, a u praksi nedostaci | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zakonska rješenja o nasilju u porodici dobra, a u praksi nedostaci

Izvor: Radio Trebinje | Datum:16.02.2022.

Fondacija „Ženski centar“ Trebinje danas je predstavila istraživanje oko efikasnosti primjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Krivičnog zakonika RS.

Cilj istraživanja, rađenog u novembru i decembru prošle godine, je bio ispitivanje stavova stručnjaka o efikasnosti primjeni tih zakonskih odredbi u sprečavanju nasilja u porodici.

„Pokazalo se da su primjene Zakona o zašiti od nasilja u porodici i Krivičnog zakonika RS, koji su postali pravosnažni u 2020. i 2021. godini doprinijeli adekvatnoj zaštiti žrtava porodičnog nasilja, ali koliko god su propisane mjere dobre, njihova primjena je još uvijek problematična i na tome treba raditi“, istakla je Ljiljana Čičović, izvršna direktorka Fondacije.

Ona je navela da su najveći nedostaci u praksi, korištenje mogućnosti angažovanja osobe od povjerenja, kao i nedovoljno izricanje hitnih mjera zaštite, te procedura procjene rizika.

„Teza o procjeni rizika nije najjasnija, i stavlja se veliki teret na policiju, a rizik bi trebalo da sagledaju i drugi subjekti zaštite. Hitne mjere zaštite su dobra stvar u cilju veće zaštite žrtava, ali se one na terenu ne primjenjuju u dovoljnjoj mjeri i dešava se da su izrečene zaštitne mjere, a pravosudni organi su odbacili zahtjev za krivični postupak. Takođe, propisano angažovanje osobe od povjerenja u praksi se slabo primjenjuje“, pojasnila je Čičković.

Istraživanje je pokazalo da je izmjenama i dopuna zakonskih regulativa manji broj prijava nasilja u porodici, što se, kako se navodi, ne može tumačiti kao manje porodičnog nasilja kada se sagleda broj prijava nevladinom sektoru i da su još uvijek na snazi epidemiološke mjere, zbog čega je žrtvama ili drugima koji prijavljuju nasilje ponekad otežano prijavljivanje.

Ovo istraživanje podržao je Kanadski fond za lokalne inicijative u okviru projekta „Mrežna platforma aktera iz institucija subjekata zaštite, ženskih organizacija i pojedinaca za borbu i prevenciju nasilja u porodici u RS.“


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: