Donesena odluka o proglašenju 3.juna- dana od posebnog istorijskog značaja za opštinu Bileća | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Donesena odluka o proglašenju 3.juna- dana od posebnog istorijskog značaja za opštinu Bileća

Izvor: Radio Bileća | Datum:16.02.2022.

Na današnjem zasjedanju Skupštine opštine Bileća donesena je i odluka o proglašenju 3.juna- Dana od posebnog istorijskog značaja za opštinu Bileća kao Dana stradanja korićkih mučenika.


„Skupština opštine Bileća upućuje zahtjev Narodnoj skupštini Republike Srpske da 3.jun proglasi danom od posebnog istorijskog značaja za Republiku Srpsku, te da se uvrsti u Republički kalendar obilježavanja značajnih datuma iz srpske istorije sa ovih prostora, kao Dan stradanja korićkih mučenika“, navodi se iz Skupštine opštine Bileća.


Obrazlažući ovaj prijedlog predsjednik Skupštine opštine Bileća Mato Vujović rekao je da je Crkveni odbor pri hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Hodžićima uputio zahtjev uz obrazloženje da je uvođenje ovog datuma u Kalendar obilježavanja značajnih datuma iz srpske istorije sa ovih prostora važan kako bi se dao zajednički tretman i poštovanje u čuvanju, njegovanju i obilježavanju datuma poginulih na ovoj teritoriji.
„Nigdje toliko nije uloženo truda pa i materijalnih sredstava u čuvanju i obnavljanju pomenutih obilježja, spomenika i objekata, kao na ovom području. Izgrađen je spomenik Korićkim mučenicima u Koritima sa monomentalnom bistom, obnovljen je sokolski dom gdje su mučeni i ubijeni 1941. godine, tu je i jama dostojno obilježena i osvijetljena sa sagrađenom crkvom, sagrađen je manastir u neposrednoj blizini jame, u toku je izgradnja crkvenog spomen doma, a koji će između ostalog služiti za obilježavanje stradanja Korićkih mučenika. Svakako treba pomenuti i već davno napravljen, a sada obnovljen spomenik solunskim dobrovoljcima.


Sve to čini jednu kompletnu cjelinu posjećenu i rado viđenu od strane turista i stranaca čije oko ne može zaobići ove značajne objekte koji se nalaze u blizini magistaralnog puta Bileća- Gacko“, navodi se u tekstu Crkvenog odbor pri hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Hodžićima.
U obrazloženju se navodi da u ovu obavezu čuvanja i obilježavanja značajnih datuma treba uključiti i selo Brestice čije 42 žrtve, 3.marta 1942. godine nevine biše ubijene, a selo opljačkano od strane ustaša sa područja gatačkog sreza.


„Vrijedni potomci poginulih Brestičana podigoše spomen dom i sagradiše crkvu te na taj način ovjekovječiše ovaj gnusan događaj. Zato ovo stradanje u Bresticama treba objediniti sa stradanjem u Koritima i preuzeti obavezu zajedničkog čuvanja, njegovanja i obilježavanja. Napominjemo da su Korićka jama kao i stradanje u Bresticama ušli u niz pisanih istorijskih dokumenata i anala, a najnovijom zbirkom događaja ustaških zločina u Hercegovini opširno je obrađeno sa fotografijama u knjizi „Zločini NDH u Hercegovini u periodu od 1941-1945“, navodi se u tekstu Crkvenog odbor pri hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Hodžićima.


Pomenuto područje do završetka Drugog svjetskog rata pripadalo je opštini Gacko, a sada se na istom prepliće duhovna i svjetovna vlast, područje pripada opštini Bileća, a u duhovnoj je nadležnosti crkvene opštine Avtovac.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: