Patrijarh Porfirije: Veliki značaj Matice Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Patrijarh Porfirije: Veliki značaj Matice Srpske

Izvor: RTRS | Datum:17.02.2022.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ukazao je povodom obilježavanja 196 godina Matice Srpske na značaj ove najstarije književne, kulturne i naučne institucije za srpski narod, ne samo u prošlosti nego i danas.


 

Patrijarh Porfirije je istakao da samo ime te ustanove dovoljno govori koliki je njen značaj za srpski narod i da je siguran da će značaj Matice uvijek biti važan Za ukupni život svake epohe srpskog naroda, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

- Život i rad Matice isprepletan je sa životom našeg naroda, ali i sa životom i ulogom naše crkve i na ovim prostorima i uopšte. Matica je mjesto, kao što i sama riječ "matica" hoće da kaže, koje sabira sve one koji se osjećaju dijelom našeg srpskog naroda, naše kulture i duhovnosti - rekao je patrijarh Porfirije na svečanoj sjednici Matice Srpske u Novom Sadu.

On je poručio da Matica Srpska uvijek u Crkvi ima podršku i svaku vrstu otvorenosti za zajedničke projekte i ideje koje će biti blagotvorne za svakog čovjeka, a to je pisanje istorije i sabranih dijela.

- Pretpostavljam da neće biti samo jedna knjiga - Karlovačke mitropolije. Dakle, evo i Karlovačka mitropolija i Matica Srpska već same po sebi govore koliko je život Matice uključen u život Crkve, isprepletan, jer je riječ o jednom te istom narodu koji ima kontinuitet. Ima prošlost, živi sada, ali i ono što je prošlo i ono što je sada imaće svoj smisao samo ako traje i u budućnosti. Dakle, uvijek smo sa vama i imate svaku vrstu podrške - poručio je patrijarh srpski.
|
Matica srpska osnovana je u Pešti u 16. februara 1826. godine zbog potrebe za nacionalnom homogenizacijom, prosvećivanjem, kao i izdavanjem srpskih knjiga.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: