Valerija Lakić, direktor trebinjske filijale Fonda zdravstva o najnovijim aktuelnostima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Valerija Lakić, direktor trebinjske filijale Fonda zdravstva o najnovijim aktuelnostima

Izvor: Radio Trebinje | Datum:17.02.2022.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 15. januara finansira još deset novih lijekova koji se izdaju na recept. Osim toga, proširene su i indikacije za određene lijekove, poput „progesterona“ („utrogestan“)  i „didrogesterona“, a sve u cilju da i ženama koje su u postupku vantjelesne oplodnje ovi lijekovi budu dostupni na recept.

Takođe, izmjenom Liste lijekova koji se izdaju na recept i koja stupa na snagu sutra, poboljšana je dostupnost lijeka za oboljele od cistične fibroze (''dornaza alfa rastvor za raspršivanje“), jer će se ovaj lijek isporučivati u apoteke u mjestu prebivališta, za razliku od sada kada je on bio dostupan samo u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske. Na ovaj način, osiguranici, najčešće djeca, više neće morati da odlaze u UKC RS samo da bi primili ovaj lijek, nego će im biti dostupan u apoteci, u mjestu gdje žive.

O ovoj temi, izmjenama postojećeg zakona o doznakama ali između ostalog i o inovativnim lijekovima koji doprinose efikasnijem liječenju malignih bolesti, razgovarali smo sa Valerijom Lakić, direktorom trebinjske filijale Fonda zdravstva.

Razgovorala Sunčica Pešić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: