Godišnji pomen i sjećanje na Vladiku Atanasija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Godišnji pomen i sjećanje na Vladiku Atanasija

Izvor: Radio Trebinje | Datum:18.02.2022.

Povodom godišnjice upokojenja umirovljenog episkopa Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska prirediće trodnevne susrete poštovalaca njegovog lika i djela.

Godišnji parastos i sveta arhijerejska liturgija biće služeni u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg na zadušnice, 26. februara.

Prethodno će, od 23. do 25. februara, u Kulturnom centru Trebinje biti upriličen niz predavanja i okruglih stolova “sa namjerom da se, kroz lična svjedočanstva o bogoslovskom i pastirskom radu, rasvijetli i sačuva sjećanje i naročita povezanost blaženopočivšeg episkopa sa geografskim ali i duhovnim prostorima koji su oblikovali njegovu misao i shvatanje hrišćanskog života”.

“Razgovori će se tematski bazirati na vezama vladike Atanasija sa Svetom Gorom, ranohrišćanskim svetinjama Male Azije, Svetom Zemljom, Kosovom i Metohijom i samom Hercegovinom", saopštili su iz Eparhije ZHiP.

Među učesnicima susreta biće, pored ostalih, mitropolit crnogorsko -primorski Joanikije, episkop diseldorfski i njemački Grigorije, igumani hilandarski Metodije i dečanski Sava, arhiepiskop katarski Makarije, prof. dr Miloš Ković.

Trodnevni susreti počeće u srijedu, 23. februara otvaranjem izložbe fotografija iz života vladike Atanasija, pod nazivom “Tvoje od Tvojih”, čiji je autor tvrdoški jeromonah Teofil (Petrović).


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: