Zaustaviti ''divljanje'' cijena, a povećati plate | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zaustaviti ''divljanje'' cijena, a povećati plate

Izvor: Radio Trebinje | Datum:18.02.2022.

Građani Trebinja svakodnevno pozivaju Udruženje za zaštitu potrošača „Oaza“ i u velikom broju dolaze da se žale na poskupljenje cijena.

Neška Ilijić, predsjednica ovog udruženja ističe za Radio Trebinje da je najviše žalbi na poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

„Najteže im pada poskupljenje hljeba, mlijeka, ulja, šećera i ostalih osnovnih životnih namirnica. To je nešto što nam je potrebno za normalan život. A, onda ko ima koji problem - da li je to poskupljenje građevinskog materijala, poskupljenje goriva - u globalu sve jedno drugo vuče, poskupljuje i mislim da bi Vlada trebalo da stane iza potrošača“, navela je ona.

Smatra da Vlada RS mora da preduzme određene korake kako bi zaustavili „divljanje“ cijena.

„Jedini način da se ovo zaustavi jeste da Vlada preduzme određene korake, da se odredi koliko cijene smiju da idu, odnosno da donesu odluku, kao što je bilo u doba pandemije, da se odredi kolika maksimalna marža može da bude. I da se zabrani pokupljenje osnovnih životnih namirnica. Ima još jedan način - da se pune robne rezerve, jer inflacija i divljanje cijena dolaze sa nedostatkom robnih rezervi“, ističe ona.

Dragan Simović, izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Trebinje je jasan - potrošačka korpa nikada nije bila skuplja. 

„Savez sindikata radi potrošačku korpu od 2008. godine i ove godine je izračunata maksimalna od 2.031 marku. Struktura te potrošačke korpe 70 odsto se odnosi na prehranu porodice i na stanovanje. Ostalo je za neke druge potrebe i možete sami zaključiti u kome iznosu se ostvaruju ostale potrebe jedne četvoročlane porodice“, ističe za Radio Trebinje Simović.

Prema njegovim riječima jedino rješenje je povećanje plata.

„Savez sindikata je, već odavno, pokrenuo inicijativu za povećanje plata kako u javnom tako i u privatnom, odnosno, realnom sektoru. Rezultat svega toga je da su donesene određene mjere od strane Vlade RS. Koliko će one uticati na poboljšanje plata - ostaje da se vidi. To su minimalna povećanja, ali bolje išta nego ništa. Istovremeno je upućen apel i privatnim poslodavcima da povećaju plate, odnosno da zadrže radnike. Jedini motiv ostanka radnika na ovim prostorima je povećanje plata od kojih će ljudi moći normalno da žive i zadovoljavaju osnovne životne potrebe“, naveo je Simović. 

Naši sugrađani ističu da su stalna poskupljenja sa istim primanjima neizdrživa, te da teško žive.

„Cijene rastu iz dana u dan, a plate, decenijama,  ostaju iste. Mislim da je potrebno pod hitno ograničiti određene trgovačke i proizvođačke marže i smanjiti PDV“, kaže jedan od naših sugrađana.

I oni su saglasni - plate moraju biti znatno povećane da bi bolje živjeli. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: