Bilećanin traži da mu sude u Sudu BiH – Slijedi li ponovljeni postupak za ubistvo? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bilećanin traži da mu sude u Sudu BiH – Slijedi li ponovljeni postupak za ubistvo?

Izvor: Hercegovina press | Datum:21.02.2022.

Miljan Vujović (41) iz Bileće, optužen za ubistvo vlasnika kafića “NN” u Bileći Petra Bajčetića, traži da mu u ponovljenom postupku bude suđeno u Sudu BiH, jer ne vjeruje u pravosuđe Republike Srpske.

Vujovića je banjalučki Okružni sud za ovaj zločin bio osudio na 15 godina robije, ali je tu presudu u januaru ukinuo Vrhovni sud RS i vratio na novo suđenje. Njegov advokat Rade Đulibrk na početku ponovljenog suđenja obavijestio je vijeće banjalučkog Okružnog suda da njegov branjenik traži da predmet bude delegiran Sudu BiH.

– Moj klijent kaže da nema povjerenje u ovaj sud, ali niti bilo koji sud u RS. Optužnica u ovom slučaju je montirana – rekao je Ćulibrk.

Vujović je istakao da vjeruje da neće imati pravedno suđenje.

– Ovdje imaju tragovi koji vode do naručilaca, kako mog, tako i ubistva Vukote Govedarice, Petra Bajčetića i mnogih drugih. Sudije ovog suda ne mogu suditi jer bi sudile svojim kolegama. Tražim da se iznađe način da se predmet prebaci u Sud BiH – rekao je Vujović i istakao da zna više nego što može da kaže.

Predsjednik sudskog vijeća Blagoja Dragosavljević zatražio je da advokat podnese pismeni zahtjev za prebacivanje predmeta, koji će onda biti upućen u Sud BiH. Ročište je zatim odgođeno za 7. mart.

– Smatramo da je nadležan Okružni sud u Banjaluci, ali odluku o vašem zahtjevu treba da donese Sud BiH – rekao je Dragosavljević.

Vujovića terete da je Bajčetića ubio u noći između 19. i 20. septembra 2016. godine zajedno sa nepoznatom osobom. Prema optužnici, prije toga Vujović je na području Bileće organizovao zločinačko udruženje za vršenje iznude i otmice. Tom udruženju pripadali su Đorđe Radmilović, Srđan Denda i Gavrilo Bjelica, koji su osuđeni, te jedna nepoznata osoba. Vujović je planirao da Bajčetića otmu kada naiđe putem Bileća – Trebinje da bi ga pitao ko je umiješan u naručivanje njegovog ubistva.

Bajčetić je, međutim, ostao u Bileći i Vujović je to saznao pa je izmijenio plan te zajedno s nepoznatim muškarcem žrtvu sačekao ispred zgrade u ulici Alekse Šantića, gdje su pokušali da ga uguraju u automobil. Bajčetić se opirao i jedan od napadača ispalio je iz pištolja prvo jedan, a zatim i drugi hitac, koji je pogodio Bajčetića u glavu i on je podlegao na putu za bolnicu u Podgorici. Vujović i saučesnik pobjegli su “golfom 5” koji su zapalili u blizini Bileće. Vujović je uhapšen početkom juna 2018. godine u Beogradu s lažnim dokumentima.

On je odranije poznat po činjenju krivičnih djela, a 2007. godine osuđen je na osam godina robije zbog podmetanja eksplozivne naprave pod službeni automobil bivšeg komandira Jedinice Državne granične službe u Bileći Miodraga Kundačine, piše Glas Srpske.

ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

Članovi zločinačkog udruženja Miljana Vujovića su pravosnažno osuđeni na ukupno tri godine i 11 mjeseci zatvora. Đorđe Radmilović osuđen je na godinu i četiri mjeseca, Srđan Denda na godinu i mjesec, a Gavrilo Bjelica na godinu zatvora. Bivši policajac MUP Srpske Dragan Šarenac dobio je šest mjeseci zatvora jer je Vujoviću i saučesniku pomogao u uklanjanju tragova. Niko od njih nije učestvovao u ubistvu Petra Bajčetića.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: