Donacija za trebinjsku onkologiju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Donacija za trebinjsku onkologiju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.02.2022.

Srpsko-američka medicinska asocijacija donirala je danas onkološkom odjeljenju trebinjske bolnice laminarnu komoru i pet infuzionih pumpi, ukupne  vrijednosti skoro 40.000 KM.

Zoran Mladenović iz ove asocijacije je naveo da je to početak saradnje sa trebinjskim zdravstvenim ustanovama, pošto je današnja donacija prvi projekat u Hercegovini.

„Potrebe su mnogo veće, ali je ovo prvi korak da se nešto pomogne zdravstvu u ovom dijelu RS. Pozivam sve ljude iz Hercegovine, koji to mogu, da pomognu i da urade nešto  dobro za svoj kraj“, rekao je on.

Mirko Kolak, načelnik onkološkog odjeljenja trebinjske Bolnice rekao je da je na ovaj način riješen decenijski problem u pripremi i rastvaranju citostatika.

„Preko naših ljudi u SAD i dr Ivana Aksentijevića, hematologa u Vašingtonu, došao sam do Srpsko-američke medicinske asocijacije, čiji članovi su nas posjetili u oktobru prošle godine i obećali ovu donaciju“, naveo je on.

Nedeljko Lambeta, direktor trebinjske Bolnice kaže da je prošle godine bilo oko 1.800 onkoloških pacijenata na bolničkom liječenju u Trebinju.

„Onkološko odjeljenje nema adekvatne uslove za rad, a nadamo se da ćemo izgradnjom nove bolnice dobiti savremeno odjeljenje za liječenje ovih pacijenata. Pored stvaranja boljih uslova za rad sa onkološkim pacijentima, kao prioriteta, možda bi, aparat za magnetnu rezonancu trenutno bila najveća donacija našoj ustanovi“, istakao je on.

Jedan od osnivača onkološkog odjeljenja u Trebinju, Ljubica Miljanović je podsjetila da je rad sa ovim pacijentima počeo 2006. godine, ali da se i dalje radi u neadekvatnim uslovima.

„Prije tri godine smo osnovali odbor za izgradnju onkološkog odjeljenja, a nadamo se da ćemo sa izgradnjom nove bolnice dobiti savremene uslove liječenja ovih  pacijenata“, rekla je ona.

Prema riječima direktora trebinjske Bolnice Nedeljka Lambete, izgradnja Kliničkog centra u Trebinju trebala bi početi ove godine, a ova zdravstvena ustanova će se i dalje obraćati donatorima kako bi se poboljšali uslovi rada u sadašnjoj bolnici.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: