Drugi dan: Godišnji pomen i sjećanje na Vladiku Atanasija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Drugi dan: Godišnji pomen i sjećanje na Vladiku Atanasija

Izvor: Herceg RTV | Datum:24.02.2022.

Povodom godišnjice upokojenja umirovljenog vladike zahumsko-hercegovačkog Atanasija, u Trebinju su juče počeli trodnevni susreti poštovalaca njegovog lika i djela.

U okviru obilježavanja godišnjeg pomena i sjećanja na umirovljenog Episkopa ZHiP Atanasija u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje, drugog dana priređen je razgovor na temu: Vladika Atanasije i Kosovo i Metohija.

Učesnici ovog razgovora, uz moderiranje Andreja Jeftića, su: Iguman dečanski Sava, Protojerej-stavrofor Radivoje Panić i Mr Živojin Rakočević.

“O lepotama predela Kosova i Metohije treba li i govoriti! Video sam ih prvi put i zavoleo još dok sam vojsku na Kosovu služio /skoro pune dve godine, dok smo gradili kosovsku magistralu: od Vučitrna, preko Miloševa i Lazareva sela bregova Gazimestana i Veternika, prema Lipljanu i Uroševcu/. Ne bih mogao lako reći da su mi drugi krajevi naše zemlje lepši od ovih kosovskih i metohijskih, sa njihovim poljima i šumama, sa bregovima i planinama, sa njivama i vinogradima, i više od svega sa nebozemnim lepotama kosovsko-metohijskih manastira i njihovim freskama i ikonama neprolazne lepote. Sve je na Kosovu i Metohiji svojevrsni metoh nebeske lepote, sve na ovoj visoravni dodiruje i povezuje nebo i zemlju, carstvo zemaljsko i carstvo nebesko. Možda zato što je ovo dodirivanje i povezivanje najčešće bilo i biva kroz krst i stradanja. Tako vekovima, pa i danas.“

Vladika Atanasije

„Veliki čovjek, veliki um ali i slobodan duh, čovjek koji je prošao kroz veliku bol, ali i svoj mir našao u vjeri“ riječi su kojima je otvorena večerašnji razgovor na temu o životu i djelu velikog Vladike Atanasija.

Veliki broj sveštenih lica ali i građana, poštovalaca lika i djela Vladike Atanasija, prisustvovalo je večeras, u punoj pozorišnoj sali Kulturnog Centra Trebinje, razgovoru o ovom velikanu i istinskom Božijem čovjeku.

Po riječima Protojera-stavrofora Radivoja Panića, Vladika Atanasije je zaista bio istinski vjernik, istinski bogoljubac i čovjek koji je živio svoju riječ, te se prisjetio životnih lekcija koje je još kao djete naučio od pokojnog vladike. 

„ Morale bi mnoge knjige da se napišu, a opet se ne bi sve reklo o njemu“ riječi su Igumana dečanskog Save. Ovim riječima se Iguman dečanski Sava prisjetio Vladike Atanasija, te ranih 80-tih godina kada ga je i upoznao. O njemu bi, kako kaže, mogao da priča danima, o buici istinske dobrote i ljubavi, o čovjeku koji je disao i živio za Boga, za ljubav prema Bogu, ljudima, ali i posebnoj ljubavi prema Kosov i Metohiji. Kako kaže, danas je u posjeti manastiru Tvrdoš, tražio da vidi radu sobu pokojnog vladike, te rekao „Čini mi se kao da sam ga na trenutak vidio i osjetio u toj sobi. Na stolu je stajao papir, papir sa njegovim poslednjim zapisom. Poslednja riječ napisana na tom listu papira bila je KOSOVO. Mislim da Vam je time sve jasno koliko je Atanasije volio i živio Kosovo“.

„On je naučnik, njegovo doživljavanje Kosova je naučno. Sa dokumentima se ne igra, proučava ih. Njegova knjiga se stalno omlađuje, stalno se prosiruje, izgrađuje, dopisuje“ riječi su Mr Živojina Rakočević kojim se prvobitno obratio svim prisutnim. Te dodao, da upokojenje vladike predstavlja veliki gubitak za sve nas, za Crkvu, ali i za neke buduće naraštaje. „Srećan je onaj ko je imao priliku i mogao bar na trenutak da bude u blizini ovog svetog čovjeka“. 

„Ljubav prema Kosovu, vladiku Atanasija je pretvorila u molitvu“ su završna riječ ovog razgovora na temu o ovom upokojenom velikanu. Gromoglasni aplauz koji se prosuo po cijeloj sali Kulturnog Centra, istinski je na trenutak stvarao doživljaj kao da je pokojni vladika i dalje tu. Ljubav, blagost, neizmjerna ljubav prema svemu na ovoj planeti, od svakog hercegovačkog kamena pa sve do brežuljaka lijepog Kosova, ovaj istinski vjernik, živio je za sve nas. 

Ono što se zaista može reći, prisjećajući se ovog velikog čovjeka, je da niko od prisutnih nije ostao ravnodušan na priču o životu i djelu velikog Atanasija. Upokojenjem vladike, Hercegovina, Trebinje ali i cijeli Srpski narod, pretrpili su veliki gubitak. 

Sutra, 25.02. od 19 č u Kulturnom Centru Trebinje, planirani su razgovori na temu „Vladika Atanasije i Sveta Gora i Sveta Zemlja“, kao i zatvaranje trodnevnog pomena na Vladiku Atanasija, velikana i istinskog vijernika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: