Iz ČASA U ČAS: Eksplozije u centru Kijeva, oboren ukrajinski Su-27; Zelenski poziva na mir (FOTO/VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Iz ČASA U ČAS: Eksplozije u centru Kijeva, oboren ukrajinski Su-27; Zelenski poziva na mir (FOTO/VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:25.02.2022.

Širom Ukrajine nastavljeni su sukobi. U centru glavnog grada Kijeva nešto poslije tri sata čulo se nekoliko eksplozija. Ukrajinske vlasti saopštile da su raketni napadi nastavljeni. Ruski projektili pogodili su ukrajinski Su-27 iznad Kijeva, a letjelica se srušila u stambeni dio grada, javlja Si-En-En.
 
8.36 - Turska može da zatvori Bosfor i Dardanele za ruske vojne brodove, ali ruska strana će imati pravo da vrati svoju flotu u bazu, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

8.28 - Japan će pojačati sankcije Rusiji, koje će uključiti finansijske institucije i izvoz vojne opreme, najavio je japanski premijer Fumio Kišida, nakon sličnog poteza Vašingtona. Kišida je na konferenciji za novinare precizirao da će sankcije Tokija, koje će odmah biti uvedene, ciljati ruske finansijske institucije i pojedince, kao i da će zaustaviti izvoz robe za vojnu namjenu, kao što su poluprovodnici, prenosi Rojters.

8.20 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je, prema preliminarnim informacijama, 137 ukrajinskih državljana, uključujući 10 oficira, poginulo u ruskim napadima u četvrtak.


 

- Povređeno je 316 ljudi - naveo je Zelenski u televizijskom obraćanju građanima, prenosi Tanjug.

07.58 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je saopštio da je Ukrajini potrebna antiratna koalicija.

- Zajedno treba da posadimo Rusiju za pregovarački sto. Potrebna nam je antiratna koalicija - napisao je Zelenski na Tviteru.


 

07.37 - U raketnom napadu ruskih snaga na ukrajinski granični punkt u jugoistočnom regionu Zaporožja, ubijeno je nekoliko vojnika, saopštila je granična služba. Napad se dogodio jutros u 04.25 sati po lokalnom vremenu, prenosi Rojters. Uz ubijene vojnike ima i nekoliko ranjenih.

07.15 - Gradska uprava glavnog grada Ukrajine, Kijeva, oglasila je jutros vazdušnu opasnost.

- Pažnja, ovo nije vježba. Proglašena je vazdušna opasnost! Kada čujete sirene, odmah se uputite ka najbližem skloništu - navedeno je u saopštenju gradske uprave koje prenosi agencija Interfaks Ukrajina.


 

07.09 - Oružane snage Ukrajine nastavile su rano jutros granatiranje grada Gorlovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je Narodna vojska DNR na "Telegramu".


 

U objavi se navodi da je do sada poginuo jedan civil, a da je petoro njih povrijeđeno, dok gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko tvrdi da je smrtno stradalo dvoje ljudi.

06.50 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija jutros oko četiri sata nastavila raketne udare, ali da je u većini pravaca spriječeno napredovanje ruskih trupa, prenosi Rojters.

U televizijskom obraćanju, Zelenski je rekao da su ruski udari bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve.

Zelenski je napomenuo da ovaj napad podsjeća na napad na Kijev 1941. godine, javlja Unian.

- Mi branimo svoju državu sami. Najmoćnije sile svijeta posmatraju iz daleka. Da li su jučerašnje sankcije ubijedile Rusiju? Čujemo na našem nebu i čujemo na našoj zemlji da to nije dovoljno - rekao je Zelenski.

06.45 - Rumunsko vazduhoplovstvo presrelo je ukrajinski avion u vazdušnom prostoru Rumunije. Prema riječima rumunskih vlasti, riječ je o slučajnosti jer se mladi pilot izgubio, odnosno nije mogao da se vrati nazad u Ukrajinu pošto je aerodrom sa kojeg je poletio uništen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zvanični Kijev tvrdi da su ruske snage zauzele područje nekadašnje nuklearne elektrane u Černobilu u koje su ušli iz Bjelorusije.

Ruski predsjednik spreman je da razgovara sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim o predaji Ukrajine, saopšteno je iz Kremlja. Američki predsjednik Džozef Bajden najavio je da će u Evropu poslati još 7 000 američkih vojnika, ali je dodao da oni neće ratovati u Ukrajini.

U borbama u Donbasu ima poginulih i ranjenih i među pripadnicima vojske i među civilima. Ima ranjenih i na teritoriji Rusije


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: