Treći dan: Godišnji pomen i sjećanje na Vladiku Atanasija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Treći dan: Godišnji pomen i sjećanje na Vladiku Atanasija

Izvor: Herceg RTV | Datum:25.02.2022.

 „Vladika Atanasije i Sveta Gora i Sveta Zemlja“, tema je razgovora koji se večeras održavaju u Kulturnom centru Trebinje, povodom godišnjice upokojenja vladike Atanasija, a ovm razgovorima biće zatvoren trodnevni pomen na Vladiku Atanasija.

„Episkop Atanasije je bio čovjek pokajanja – mističnog, tajnog pokajanja, koje je skrivao svojim sarkazmom, šalama i drugim sebi svojstvenim načinima“, poručio je u poruci Arhimandrit Iguman simonopetrijski Jelisej  i dodao da ga pamtimo kao strogog ali da se u toj strogosti skrivala ljubav i nježnost.

Prije večerašnjih razgovora prikazane su poruke Arhimandrita Igumana simonopetrijskog Jeliseja i Hristoa Janarasa profesora emeritusa filozofije Univerziteta Pandion.

U toku večerašnjih razgovora Episkop braničevski Ignjatije je napomenuo da je s umirovljenim vladikom  Atanasijem proveo čitav život, te da je imao blagoslov Božiji da mu baš On bude učitelj i da uči od Njega.

„Kada sam bio na postdiplomskim stujima On me uveo u najbolje teološke krugove u Grčkoj“, istakao je Episkop braničevski Ignjatije i dodao da su ga svi prihvatili zahvaljujući Atanasiju.

„Ako sam bar jednu mrvicu od toga naučio ja mislim da će mi biti dovoljno za neki tamo ćošak od raja pored milog Gospoda“, zaključio je Episkop braničevski Ignjatije.

Vladika Sava, Episkop gruzijske pravoslavne crkve rekao je da je slušajući vladiku Atanasija stekao zaključak da je On obnovitelj shvatanja liturgije u čitavom Pravoslavlju.

„On je jedan i biće jedan od najvećih bogoslova u Crkvi Božijoj ito ne samo srpskoj već čitavoj Pravoslavnoj“, zaključio je Vladika Sava episkop gruzijske pravoslavne crkve.

Na kraju večerašnjih razgovora prisutne je pozdravio Vladika Dimitrije pozivajući sve da se sutra pridruže liturgiji kada će biti održan i pomen upokojenom Vladici Atanasiju.

Ovom prilikom Vladika Dimitrije se zahvalio i našoj televiziji što je bila tu i prenosila program sa trodnevnog skupa posvećenog upokojenom Vladici Atanasiju.

Sutra od 8:30 časova u Sabornom hramu Svetog Preobraženja u Trebinju biće služena Sveta arhijerejska liturgija sa parastosom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: