Služena sveta arhijerejska liturgija sa parastosom za upokojenog vladiku Atanasija | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Služena sveta arhijerejska liturgija sa parastosom za upokojenog vladiku Atanasija

Izvor: Radio Trebinje | Datum:26.02.2022.

U Sabornom hramu Svetog Preobraženja u Trebinju jutros je služena sveta arhijerejska liturgija sa parastosom za upokojenog vladiku Atanasija, duhovnog oca pravoslavne Hercegovine.

Svetu liturgiju služili su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, diseldorfski i njemački Grigorije, zapadnoamerički Maksira, pakračko-slavonski Jovan, braničevski Ignjatije, dečanski Sava i bregalnički Marko.

Episkop braničevski Ignjatije u prigodnoj besjedi je istakao da generacije ljudskog roda, počevši od Adama i Eve,prvog čovjeka i prve žene, traže lijek protiv smrti.

„Kao i Adam, tako i mnogi od nas taj lijek traže na pogrešnom mjestu. Često ga traže u prirodi koja ih okružuje. Međutim, kao što kaže apostol Pavle, priroda i sama je mrtva i umire, čitava priroda služi da se jave sinovi božji, koji će je osloboditi  ropstva raspadljivosti. Lijek od smrti se ne može naći ni u rađanju, jer često to mislimo mi roditelji kada se nađe dijete da eto, mi živimo u njemu. Međutim, vrlo brzo se osvjedočimo da to nije tako, jer je ono novo stvorenje koje ima iste probleme kao što imamo i mi. Lijek protiv smrti, draga braćo i sestre, samo se može naći u zajednici čovjeka sa Bogom i to nam pokazuje Vaskrsenje, jer je čovjek u Hristu sjedinjen sa Sinom Božijim i zato bez vaskrsenja mrtvih nećemo imati radosti“, poručio je u besjedi vladika braničevski.

 

Svetoj službi su prisustvovali brojni vjernici, kao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, a pojali su horovi „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ i „Sveta Anastasija Srpska“.

Opelo blaženopočivšem episkopu Atanasiju, u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš, biće služeno u 12 časova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: