Većinom Trebinjci – Policija Tužilaštvu BiH prijavila 13 osumnjičenh za šverc droge i oružja iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Većinom Trebinjci – Policija Tužilaštvu BiH prijavila 13 osumnjičenh za šverc droge i oružja iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku

Izvor: Hercegovina press | Datum:28.02.2022.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske podnijeli su Tužilaštvu BiH izvještaj protiv 13 osumnjičeni za organizovani šverc narkoticima, a koji su pali u akciji „Staza“.


Kako nezvanično saznaje „Glas Srpske“, Tužilaštvu su prijavljeni: Dragan Pejović, Mišo Miljanić, Stevan Kovačević, Milijan Mijović, Milan Rašević, Nedeljko Vuković, Dušan Lovrenović, Vladan Kovačević, Anđelko Milošević, Milan Milanović, Aleksa Mališ, Nemanja Prnjat i Miloš Kovačević.
Iz MUP-a RS je navodeći inicijale saopšteno da pomenute terete za organizovani kriminal, neovlašćeni promet droga, oružja i vojne opreme, te proizvoda dvojne upotrebe.
– Za ova lica postoji osnov sumnje da su od 2020. godine do danas, kao organizovana kriminalna grupa neovlašćeno trgovala opojnim drogama i oružjem na teritoriji BiH, Crne Gore, Republike Srbije i Hrvatske.

Na ovaj način pripadnici grupe ostvarili su zajedničku ili pojedinačnu protivpravnu korist u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi-navodi se u saopštenju i dodaje da se nastavlja istraga u ovom predmetu pod nadzorom postupajućeg tužioca.

Tokom akcije „Staza“ koja je sprovedena početkom februara ukupno je bilo uhapšeno 19 osoba i zaplijenjeno oko 400 kilograma marihuane.

Kako je „Glas Srpske“ ranije pisao, prema nezvaničnim informacijama osumnjičeni su drogu krijumčarili iz Crne Gore u BiH i preprodavali u Hrvatskoj od 2020. godine pa do hapšenja, a narkotike su i u ruksacima prenosili preko granice.

Izvor blizak istrazi je pojasnio da su osumnjičeni mjesto, vrijeme i način prodaje droge su dogovarali putem aplikacije „Skaj“ i „Anom“.

U sudnici Suda BiH, na ročištu za određivanje pritvora osumnjičenima, moglo se čuti da je na čelu grupe bio Dragan Pejović koji je u bjekstvu. On je bio zadužen za ugovaranje šverca marihuane i oružja u BiH.

– Pejović je sarađivao sa kriminalnom grupom grupom Dušana Lovrenovića koji je u bjekstvu kao i njegov otac Milivoje. Dušanova grupa dobijala je informacije od policajaca, a postoje i informacije da oni imaju „svoje ljude u svim strukturama“ – rekao je tada izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, narkotike iz Crne Gore glavnom su prenosili Miljanić, Kovačević, Mijović i Rašević te Dejan Sorajić koji je obuhvaćen istragom kao i druga za sada neidentifikovana lica. Naš sagovornik je pojasnio da su neki od njih bili zaduženi za čuvanje straže na ruti kojom se vršio prenos droge.

Istragom u predmetu „Staza“ osim Dejana Sorajića obuhvaćeni i Dragoje i Blagoje Krnojelac, Nedeljko Vuković i Nemanja Pavlović kao i Srđan Sorajić. Oni su zajedno sa Kovačevićem i izvjesnim Novčićem bili zaduženi za prevoz narkotika od Trebinja do krajnjeg kupca u BiH, odnosno za upravljanje vozilima opremljenim „štekom“. Tužilac Tužilaštva BiH Diana Kajmaković u sudnici Suda BiH pojasnila je da su osumnjičeni Miljanić, Kovačević, Mijović i Rašević donosili odluke i naređenja, koja su izvršavali ostali članovi njihove, ali i grupe na čijem je čelu bio Lovrenović.

Tokom istrage je otkriveno da je u februaru ove godine Pejović angažovao Mijovića da transportuje drogu iz Podgorice u BiH. On je zatim zaposlio Miloševića, Mališu, Kovačevića, Mićanovića, kao i Jovicu Ignjatića koji su marihuanu predali Savi Dragišiću, koji je ranije uhapšen u akciji „Transporter“.

Tokom istrage u ovom predmetu praćeni su i telefonske komunikacije između osumnjičenih i zabilježene su i mnogobrojne poruke.

Glas Srpske


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: