Poribljavanje Bilećkog i Goričkog jezera | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Poribljavanje Bilećkog i Goričkog jezera

Izvor: Radio Trebinje | Datum:01.03.2022.

Poribljavanje voda sliva Trebišnjice, koje je započelo početkom februara, nastavljeno je akcijom poribljavanja Bilećkog jezera i Goričkog jezera kod Trebinja, a u ove dvije vještačke akumulacije ubačeno je oko 180.000 komada pastrmke.

Samo u Bilećko jezero je ubačeno 170.000 komada mlađi kalifornijske pastrmke iz ribogojilišta "Mirotinj", a poribljavanje su izvršili zaposleni u "Hidroelektranama na Trebišnjici" u saradnji sa "Ribarom" d.o.o. Trebinje  i Sportsko-ribolovnim društvom iz Bileće.

Nikola Tubić, rukovodilac HE Trebinje I, u čijem sastavu posluje i ribogojilište, kaže da HET kao društveno odgovorna kompanija svakodnevno daje svoj doprinos zaštiti čistoće voda kojima gazduju i očuvanju autohtonih vrsta ribe.

Ovom akcijom obogaćena su ribolovna područja Bileće i Trebinja, a do kraja 2022. godine u HET-u je planirano još nekoliko akcija poribljavanja.

Na Goričkom jezeru je poribljavanje u toku, a za početak je ubačeno oko 300 komada mladih jedinki mekousne pastrmke, koji su spremini za mrijest.

"Svake godine naše ribogojilište proizvede 700.000 do 800.000 komada mlađi pastrmke, kojima se kroz 15 do 20 akcija poribljavanja obogate vode hercegovačkog kraja. U akciji poribljavanja Goričkog jezera ubačeno je zasad oko 300 komada mekousne pastrmke veličine 30 do 35 centimetara", ističe Tubić.

On napominje da prilikom proizvodnje mlađi i poribljavanja zaposleni na ribogojilištu "Mirotinj" naročito vode računa o što većoj zastupljenosti autohtonih vrsta kao što su potočna i mekousna pastrmka.

Istovremeno sa akcijama poribljavanja se odvijaju i aktivnosti na uređenju obala rijeke Trebišnjice, naročito u dijelu njenog toka kroz sami grad Trebinje, gdje pripadnici Službe civilne zaštite HET-a uređuju zelene površine i orezuju drveće duž šetališta u priobalju, dok operativni tim Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost", osim poslova koje izvode na uređenju zelenih površina pored rijeke, čiste i orezuju rastinje u seoskim naseljima u ovom gradu.

Iz SRD Trebinje napominju da je počela prodaja godišnjih ribolovnih dozvola. Cijene su ostale na prošlogodišnjem nivou. Otvaranje ribolovne sezone na rijeci Trebišnjici i Goričkoj akumulaciji planirano je za prvi april. Sezona ribolova na Bilećkom jezeru je otvorena do 15. maja ove godine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: