''Sloboda kroz golgotu'' 26 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

''Sloboda kroz golgotu'' 26 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva

Izvor: RTRS | Datum:15.03.2022.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo danas će u okviru obilježavanja 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba biti održana akademija pod nazivom "Sloboda kroz golgotu", kao i izložba fotografija.


 

Predviđeno je obraćanje gradonačelnika Ljubiše Ćosića i predsjednika Skupštine grada Branka Koromana, najavljeno je ranije iz Gradske uprave.

Akademiju organizuju Grad Istočno Sarajevo i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a zakazana je za 19.00 časova.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova sutra će na Sokocu istim povodom biti služen pomen na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik", biće položeni vijenci i planirano je obraćanje zvaničnika.

Parastos poginulim borcima biće služen u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Egzodus Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva, u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet podijeljeno između Republike Srpske i FBiH, gdje su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Srpski borci zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske, odbranili domove, a onda su Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići, Mrkovići, Nahorevo i druga naselja u Dejtonu pripala FBiH.

Sarajevski Srbi su sa sobom ponijeli samo najneophodnije stvari, a mnogi su se odlučili da premjeste posmrtne ostatke članova porodice.

Na Sokocu je formirano Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik", na koje su preneseni posmrtni ostaci oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: