Novi ugovor ''RiTE Gacku'' donosi dodatnih 30 miliona | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Novi ugovor ''RiTE Gacku'' donosi dodatnih 30 miliona

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.03.2022.

Elektroprivreda RS je sa RiTE Gacko potpisala novi Ugovor o međusobnim odnosima koji je značajno povoljniji od ranije ponuđenog za jednog od najvećih proizvođača struje u Srpskoj.

Tako će ERS Gacku plaćati 9,18 feninga po kilovatu struje, umjesto 8,5 feninga koliko su prvobitno nudili.

 

To će, kako piše poslovni portal Kapital, kada se uzme obim proizvodnje u Gacku, biti dodatnih 30 miliona maraka prihoda za ovo preduzeće.

 

Riječ je o Ugovoru koji je potpisan na godinu dana.

 

Predsjednik sindikata u preduzeću Željko Tepavević kaže kako je i traženi stepen pouzdanosti isporuke sa 98 spušten na 96 odsto.

 

„To nam garantuje da se neće dolaziti u situaciju da nam se umanjuju fakture. U suštini do otkupne cijene smo došli argumentovanim sabiranjem naših troškova i realnih cijena. Mislim da nakon svega, radnici mogu biti zadovoljni“, kaže Tepavčević.

 

On kaže kako je niska cijena uticala na to da preduzeće nije moglo da investira i da se modernizuje, te da će sada, prvi put nakon 2005. godine postojati uslovi za tako nešto.

 

Međutim, njega brine proces dekarbonizacije i Pravedna energetska tranzicija koja dovodi u pitanje postojanje elektrana na ugalj u BiH.

 

„Pet najvećih zemalja Evrope želi da potisne energiju iz fosilnih goriva i to kada su svoje rezerve iscrpile“, zaključio je Tepavčević.

 

Inače, prema finansijskom izvještaju koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, RiTE Gacko je u pršloj godini poslovalo sa dobiti od 543.404 KM.

 

Preduzeće je zadržalo gotovo isti nivo prihoda kao i 2020. godine, ali je rashode povećalo 5,4 miliona maraka, najviše u dijelu plata i obaveza prema radnicima.

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: