Obilježavanje 26 godina od egzodusa Srba na Ravnoj Romaniji | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježavanje 26 godina od egzodusa Srba na Ravnoj Romaniji

Izvor: RTRS | Datum:16.03.2022.

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu i u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji danas će biti obilježeno 26 godina od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba.
 

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović.

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu u 12.00 časova biće služen pomen, položeni vijenci i obraćanje zvaničnika, dok će u 13.00 časova biti služen parastos u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović ukazao je da u Sarajevu trenutno živi tek tri odsto Srba, dok ih je prije posljednjeg rata bilo 27 odsto, zbog čega se više ne može govoriti da je to multietnički grad.

"Srbi su sada u Sarajevu statistička greška i ovo više nije multietnički grad. Zato se sa najvećim uvažavanjem moramo prisjećati teške žrtve sunarodnika", rekao je Milunović.

Egzodus 120.000 Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet podijeljeno između Republike Srpske i FBiH, gdje su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Srpski borci zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske, odbranili domove, a onda su Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići, Mrkovići, Nahorevo i druga naselja, prema Dejtonskom sporazumu, pripala FBiH.

Bježeći iz svojih kuća i sa imanja sarajevski Srbi su ponijeli samo najneophodnije stvari, a mnogi su se odlučili da premjeste posmrtne ostatke članova svojih porodica.

Prvo su počele pojedinačne ekshumacije, a potom i organizovano iskopavanje posmrtnih ostataka i prenošenje na lokaciju današnjeg Vojničkog spomen-groblja na Sokocu, ali i u druga mjesta istočnog dijela Republike Srpske u koja su izbjegle njihove porodice.

Vojničko spomen-groblje na Sokocu nastalo je u januaru 1996. godine i u njemu su sahranjeni posmrtni ostaci oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Kako je ovo groblje uređeno po uzoru na srpsko vojničko groblje "Zejtinlik" u Solunu, ovaj jedinstveni spomen-kompleks nazvan je "Mali Zejtinlik" uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

U okviru obilježavanja 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba sinoć je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održana akademija pod nazivom "Sloboda kroz golgotu", kao i izložba fotografija.

Višednevni program obilježavanja 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: