Otvoren 21. ''Infoteh-Jahorina'' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Otvoren 21. ''Infoteh-Jahorina''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:16.03.2022.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević otvorio je danas na Jahorini 21. međunarodni naučno-stručni skup "Infoteh-Jahorina 2022", koji Vlada Srpske i resorno ministarstvo godinama podržavaju.
 

Rajčević je rekao da je "Infoteh" tradicija u naučnoistraživačkoj zajednici Republike Srpske koja traje 21 godinu.

- Posebno mi je zadovoljstvo što smo imali priliku da konstatujemo danas da je na ovogodišnjem Infotehu-Jahorina objavljeno 158 radova koji su, ne samo lokalnog i regionalnog karaktera, nego i međunarodnog. To daje jednu posebnu težinu Infotehu kao međunarodnom skupu prve kategorije kako je karakterisalo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo - izjavio je Rajčević novinarima.

Rajčević kaže da će resorno ministarstvo učiniti sve da "Infoteh-Jahorina" bude i dalje referentna naučna konferencija koja će svake godine okupljati najcjenjenije stručnjake iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija i gdje će imati prilike govoriti o aktuelnim budućim izazovima koji se postavljaju pred čovječanstvo i pokušati dati naučni odgovor na sve te izazove.


Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao da je na naučni skup prijavljeno više od 180 radova, a 158 je dobilo pozitivne recenzije.

Naučni skup koji se do petka, 18. marta, održava u hotelu "Bistrica" na Jahorini, ići u kombinovanom režimu, tako da je danas i sutra rezervisano za usmene sesije. Petak, 18. mart, rezervisan je za onlajn sesije gdje je prijavljeno 38 radova, i to pristiglih iz Kanade, SAD, kao i evropskih zemalja, potom Indije, Rusije, Alžira i Egipta tako da je naučni skup prerastao granice Evrope na šta su na Fakultetu veoma ponosni.

Prvi simpozijum "Infoteh-Jahorina" održan je na Jahorini 2001. godine, kada je šest kompanija predstavilo svoje proizvodne i razvojne programe iz oblasti telekomunikacija, energetske elektronike, elektroenergetike, automatizacije i upravljanja procesima. Tada su predstavljena 53 rada.

Simpozijum danas predstavlja jedan od vodećih skupova u regionu posvećenih oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihovoj primjeni u različitim oblastima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: