Mihajlović: Nikad ne zaboraviti ubijene i protjerane Srbe sa Kosova i Metohije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mihajlović: Nikad ne zaboraviti ubijene i protjerane Srbe sa Kosova i Metohije

Izvor: RTRS | Datum:17.03.2022.

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović je, povodom 18 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, istakla da Srbija nikada neće zaboraviti ubijene, protjerane ljude i porušene crkve i manastire, ali da je danas više nego ranije potrebno učiniti sve da se sačuvaju mir i stabilnost.
 
Mihajlovićeva je rekla da Srbija ne odustaje od pravde i podsjetila da za zločine prema Srbima i njihovoj imovini i kulturnom nasljeđu niko nije odgovarao.

Ona je navela u saopštenju da Srbija ne zaboravlja organizovano i planirano nasilje nad Srbima 17. marta 2004. godine, te da sjećanje na stradale Srbe, porušene crkve i manastire opominje da se mora još više zalagati za saradnju i dijalog.

- Posebno je važno da u kriznim vremenima u Evropi i svijetu učinimo sve da u našoj zemlji i regionu sačuvamo mir i da ni po koju cijenu ne dozvolimo ekstremistima da pobjede, ali istovremeno vodimo računa o svim građanima i građankama naše zemlje, posebno Srbima na Kosovu i Metohiji, od kojih mnogi i dalje žive u strahu i izolaciji - rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, Srbija brine o svom narodu na Kosovu i Metohiji, želi kompromis sa Albancima, ali nikada ne smije zaboraviti ubijanje i protjerivanje više od 4.000 ljudi i skrnavljenje 35 pravoslavnih crkava i manastira.

- Srbija neće dozvoliti da se takvo stradanje Srba ponovi i učinićemo sve da se to ne dogodi nijednom drugom narodu - rekla je Mihajlovićeva.

Teroristička OVK i albanski ekstremisti su 2004. godine u martovskom pogromu, u prisustvu međunarodne misije, ubijali, spaljivali i uništavali sve što je srpsko.

Zvjerski je ubijeno 19 ljudi, protjerano 4.000 Srba, uništeno 900 srpskih kuća, oskrnavljeno ili spaljeno 39 crkava i na hiljade spomenika na grobljima širom južne srpske pokrajine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: