Cijene i u Trebinju ''podivljale''', kupaca sve manje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Cijene i u Trebinju ''podivljale''', kupaca sve manje

Izvor: Radio Trebinje | Datum:18.03.2022.

U Trebinju se na dnevnom nivou mijenjaju cijene mesa, povrća, voća, a već odavno su poskupjele osnovne životne namirnice. Poskupljenje cijena dovelo je do smanjenja broja kupaca, naročito u mesarama i na trebinjskoj pijaci.

Mesari ističu da su nakon porasta cijena mesa izgubili brojne mušterije.

„Slab je promet, užasno. Primorani smo da cijene povisimo, jer je sve poskupjelo, od žive stoke, hrane za životinje, goriva i slično tako da je neminovno da cijene „skaču“. Najviše je poskupjela junetina, za oko 20 odsto i to najviše iznenadi kupce, mada su poskupjele i ostale vrste mesa i mesnih prerađevina. Neko kupi, neko upolovi, ako je do sada uzimao kilogram uzima pola kilograma, neko se okrene i ode. Kako ko može!“, pričaju oni.

U drugoj, opet gotovo praznoj, mesari kažu da se kupci neprijatno iznenade kada dođu da kupe meso i vide da su cijene značajno povećane.

Opala je prodaja i na trebinjskoj pijaci. Cijene se mijenjaju iz dana u dan. Najviše variraju cijene sezonskog povrća i voća.

Ljubazna Vesna ističe da „žive“ za pazarni dan-subotu, kada ima najviše kupaca.

„Ovih običnih dana, prodaja, jako slabo. Cijene rastu iz dana u dan, možda da se bolje izrazim, variraju. Tako da jedan dan možete kupiti blitvu po cijeni od dvije i po-tri marke, a sutradan je, zbog veće nabavne cijene, moramo prodavati po četiri i više. Sve zavisi od sezonske robe. Sada se pojavio sezonski kupus i sezonska salata, koju ne može, naravno, svako da priušti. Cijene zeleni su najviše iznenađenje, recimo jedan dan spanać kupujete po 5 i po maraka, a naredni dan je tri. Mladi luk je u ovo vrijeme bio uvijek skup, sada ga nabavljamo malo jeftinije i prodajemo na vezice, pa se nešto i proda. Banana nikada nije bila skuplja nego sada, od 2,50 do 3.00 KM, zavisno od dana. To je strašno! Ljudi koriste ono što imaju u kućnim zalihama. Ali, sve u svemu, bitno je da narod cirkuliše i da što prije izađemo iz ove krize“, kaže ona.

Građani, naravno, broje svaki fening. Kažu da je sve maksimalno poskupjelo i da se zapanje kada prilikom svake naredne kupovine uvide da je, recimo ulje, skuplje i u odnosu na juče.

„Ko ne bi primijetio da je sve skuplje, pa nismo ćoravi. Ne znam koji su razlozi ovakvog poskupljenja, neću ni da se bavim tim, nisam političar. Neka se oni bave razlozima“, kaže jedan sugrađanin.

Drugi, pak, tvrdi da iz kupovine dolazi sa sve manje namirnica za isti novac ili su računi čak veći od prijašnjih.

„U kesi je sve manje, a računi ogromni. Šta da vama kažem!?“, kratko dodaje.

Iz Udruženja „Oaza“ Trebinje ističu da im pristiže sve veći broj pritužbi na povećanje cijena, posebno osnovnih životnih namirnica i goriva.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: