Danas se otvara brza pruga od Beograda do Novog Sada | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Danas se otvara brza pruga od Beograda do Novog Sada

Izvor: RTRS | Datum:19.03.2022.

Danas će biti puštena u saobraćaj dionica brze pruge Beograd-Novi Sad, u okviru međunarodne pruge Beograd-Budimpešta, na kojoj će vozovi dostizati brzinu od 200 kilometara na čas. Svečanosti će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

Brzom prugom od Beograda do Novog Sada, u dužini 74,9 kilometara, putovaće se oko 35 minuta. Vrijednost radova na tom dijelu pruge je 935 miliona dolara.

Brzi voz "Soko" počeće u nedjelju redovno da saobraća za putnike od Beograda do Novog Sada, a vozna karta u jednom pravcu koštaće u promotivnom periodu 300 dinara, dok će prevoz djece do sedam godina biti besplatan.

Prugu su testirale mjerna kola njemačkih željeznica i 21. januara dostignuta je brzina od 201,5 km na sat.

Izgradnja brze pruge Beograda-Budimpešta najveći je i najznačajniji infrastrukturni projekat u ovom dijelu Evrope.

Buduća brza pruga do Budimpešte dio je globalne inicijative Kine "Pojas i put" za infrastrukturno povezivanje Evrope i Azije, a kada bude završena vozom će se na toj relaciji putovati manje od tri sata, prenosi Tanjug.


 
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: