Šume čine 51 odsto teritorije Srpske; Neophodno čuvati ovaj resurs | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Šume čine 51 odsto teritorije Srpske; Neophodno čuvati ovaj resurs

Izvor: RTRS | Datum:21.03.2022.

Republika Srpska izuzetno je bogata šumama i one čine 51 odsto njene teritorije, zbog čega je neophodno čuvati ovaj resurs, poručeno je sa okruglog stola "Svjetski dan šuma".


 

Naveli su da ovaj resurs trebamo pametno iskorištavati ali ga i obnavljati.

Na skupu je istaknuto da je Srpska najbogatija čistom bukovom šumom, ali i mješovitim šumama bukve i jele, odnosno bukve, jele i smrče.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da su šume i šumarstvo jedan od osnovnih postulata domaće, ali i svjetske ekonomije.

- Mnoge zemlje nemaju takvo bogatstvo koje mi imamo, a koje moramo na sve načine čuvati - istakao je Kuzmanović.

Predsjednik Odbora ANURS-a za biotehničke nauke Novo Pržulj rekao je da je značaj šuma toliko ogroman da ga je nemoguće i procijeniti.

On je naveo da je posljednjih 25 godina u svijetu uništeno 100 miliona hektara šuma, što treba da bude opomena svim društvima kako da se odnose prema šumama.

Okrugli sto organizovao je ANURS u saradnji sa sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, banjalučkim Šumarskim fakultetom i preduzećem "Šume Srpske".
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: