Fond redovno doznačava sredstva Domu zdravlja Trebinje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Fond redovno doznačava sredstva Domu zdravlja Trebinje

Datum:17.04.2015.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske redovno izmiruje obaveze prema Domu zdravlja Trebinje, u ovoj godini zaključno sa današnjim danom doznačeno je 855.295 KM, a posljednja tranša uplaćena je 15. aprila.

Fond redovno doznačava sredstva Domu zdravlja TrebinjeIz Fonda podsjećaju da oni ne finansiraju plate, niti doprinose za zaposlene u domovima zdravlja, nego isključivo zdravstvenu zaštitu osiguranih lica.

"Plate, doprinosi i svi materijalni i drugi troškovi su u nadležnosti direktora domova zdravlja i lokalnih zajednica kao osnivača, a ne Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske", navodi se u saopštenju povodom jednočasovnog štrajka upozorenja koji su danas održali radnici trebinjskog Doma zdravlja zbog neuplaćenih doprinosa i neredovne isplate plata.

Prema standardima i normativima resornog ministarstva, kažu u Fondu, potreban broj radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi je 96, dok je na dan 30. marta bio zaposlen 151 radnik.

U Fondu naglašavaju da svim domovima zdravlja u Srpskoj svakog mjeseca redovno doznačavaju sredstva prema ugovoru o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim licima sa tog područja i u tom kontekstu Fond ne gleda ko je iz koje političke partije, niti to ima uticaja prilikom doznačavanja sredstava domovima zdravlja.

"Fond je institucija koja isključivo finansira zdravstvenu zaštitu osiguranih lica u cijeloj Republici Srpskoj, te je politička pripadnost direktora domova zdravlja ili načelnika opština apsolutno nebitna, već je glavno mjerilo koliko je u određenoj opštini registrovano osiguranih lica", ističu u saopštenju.

Koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava isključivo zavisi od broja osiguranih lica sa tog područja, kažu u Fondu.

"To je glavni kriterijum, s tim što Fond finansira i jedan dio usluga za neosigurana lica /hitna pomoć, centar za bazičnu rehabilitaciju, higijensko-epidemiološku zaštitu i usluge centara za mentalno zdravlje/ i po tom osnovu domovima zdravlja redovno doznačava sredstva", precizira se u saopštenju.


Izvor: Srna


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: