Najavljeni bolji dani za trebinjsku fabriku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Najavljeni bolji dani za trebinjsku fabriku

Izvor: Radio Trebinje | Datum:28.03.2022.

Sudbina SL IAT će biti trajno rješena i ona će i ubuduće  biti  uspješna kao do sada.

Ovo je rečeno nakon sastanka predsjednika Koncerna SL Takovo Rodoljuba Draškovića i predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića u Trebinju.

-Predhodne vlade nisu rješavale nagomilane probleme, ne od strane SL IAT, nego od strane administracije RS, a sad smo našli rješenje i dali rok tri mjeseca da stručne službe RS i poslovnog sistema SL Takovo poslože račune.  Stručni tim  će ponuditi  rješenje kako da IAT nastavi uspješan put na kome je danas- istakao je Drašković.

On je rekao da SL IAT ima obrtrni kapital i ugovorene poslove godinu dana unaprijed i da  ne mogu da stignu da ostvare  proizvodnju  koju svjetsko tržište traži, podsjetivši  da je SL IAT  97 odsto izvozno orjentisano preduzeće.

- Dao sam riječ da ovo preduzeće mora biti uspješno kao i što je bilo  i proteklih 15 godina.  Rješenja će ponuditi međunarodni ekpetrski tim, jer ne priznanjem zakone RS. Radićemo po međunarodnom pravu i drugim standardima i naći rješenje da IAT  nastavi razvojni put . Za to moraju biti skinute hipoteke sa imovine preduzeća, kako bi  kupovali  novu opreme i gradili nove pogone, da bi bili vodeća firma u svijetu,  kada su u pitanju specijalitovana proizvodnja alata.- naveo je predsjednik koncerna SL IAT.

Drašković je dodao da mora imati sigurnost da može  nastaviti posao u RS, jer, kako tvrdi,  nikome ne duguje niti je dugovao,  već uredno izmiruje sva dugovanja i prije i poslije privatizacije.

-Radovan Višković je  prvi premijer RS kome vjerujem- istakao je presjednik Koncerna SL Takovo.

Prema riječima premijera Radovana Viškovića dogovoreno je da se sravne kartice koje vodi IRB i Poreska uprava RS sa ljudima koji vode IAT,  da se angažuje ekpertski  pravni i ekonomski tim koji će predložiti zakonito rješenje, što će biti vodilja i za Vladu  RS i za koncern SL Takovo.

-Naša obaveza je  da oslobdimo imovinu  koju Poreska uprava RS drži kao hipoteku nad IAT, što ćemo uraditi hitno, naročito na dijelu imovine koji je interesantan za ulaganja, kako bi se išlo u nove investicije i  realizacije poslovnih ideja Rodoljuba Draškovića - rekao je Višković.

On je podsjetio da je rješavanje problema IAT  trajalo 15 godina, ali da se od danas kreće  u novu budućnost.

-Učinićemo sve da SL IAT što prije bude na putu  na kome  će se još više razvijati, graditi nove kapacitete i prmate nove radnike- zaključio je predsjednik Vlade RS.

Sastanku su  prisustvovali i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: