Ministar Košarac u Gacku: Hercegovačku regiju ponuditi kao jedinstven turistički proizvod | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ministar Košarac u Gacku: Hercegovačku regiju ponuditi kao jedinstven turistički proizvod

Izvor: Opština Gacko | Datum:30.03.2022.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Staša Košarac, boravio je jučeu Gacku, gdje je sa načelnikom opštine, dr Ognjenom Milinkovićem i njegovim saradnicima razgovarao o unapređenju agrarnog sektora i turizma na području ove Opštine.

Načelnik Milinković istakao je da su definisani ključni projekti, a to su razvoj planinskog prevoja Čemerno, jezera Klinje i Desivoje, genotipizacija Gatačkog govečeta, ali i zaštita gatačkog kajmaka. Gacko ima razvijen stočni fond, pa je na sastanku bilo riječi o pregovorima sa mesoprerađivačima da se instaliraju određeni kapaciteti u Gacku.

„Pored  Rudnika i Termoelektrane Gacko je pogodno za  razvoj poljoprivrede, a jedan od najvećih resursa Gacka je Gatačko goveče, proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda i njihovo plasiranje. Takođe, ići ćemo u pravcu da povežemo agroturizam u Gacku, planinski turizam, nacionalni park Sutjeska sa već postojećim kapacitetima u Trebinju“, rekao je Milinković.

Ministar Košarac potvdio je da je na zahtjev Opštine Gacko angažovana Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) koja će pomoći Opštini da izradi strategiju  poljoprivrednog i ruralnog razvoja, kao osnovu za sve akcione planove i druge politike. Vrijednost projekta je oko 250.000 dolara.

„Opština Gacko je prošla projekat, sredstva će biti odobrena i zajedno sa organizacijom FAO radiće na izradi strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja. Iz te strategije treba da proizađu druge politike koje su na temelju tradicionalnog pristupa proizvodnji, ali i nekim drugim novim standardima“, rekao je Košarac.

Na sastanku su razgovarali kako i na koji način ponuditi regiju Hercegovine kao jedinstven turistički proizvod cijeneći dobar pristup grada Trebinja razvoju turizma, a da druge sredine ne budu izostavljene.

„Naša aktivnost će biti kada Trebinje, Gacko i ostale opštine iz okruženja definišu svoje kretanje u oblasti turizma kao jedinstvene turističke destinacije da zajedno sa Minstarstvom Turizma Vlade RS i međunarodnim finansijskim organizacijama tražimo nedostajuća finansijska sredstva za razvoj turizma u ovoj regiji“, zaključio je Košarac nakon sastanka u Gacku.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: