U Srpskoj od maja povećanje penzija, a plata od avgusta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Srpskoj od maja povećanje penzija, a plata od avgusta

Izvor: RTRS | Datum:31.03.2022.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će od 1. maja u Republici Srpskoj krenuti povećanje penzija i socijalnih davanja, a od 1. avgusta i plata, i to za 10 odsto.


 

- Idemo sa povećanjem davanja realnom sektoru, kako bi se i tu povećale plate radnicima - istakao je Dodik, te izrazio uvjerenje da će u Republici Srpskoj do kraja godine prosječna plata dostići 600 evra.

On je istakao da su krizna vremena, ali da Republika Srpska ima određene rezerve.

- Obično su one u svim državama koncentrišu na dva mjeseca potreba. Republici Srpskoj je potrebno 150.000 tona nafte i naftnih derivata, koja mjesečno troši oko 80.000 tona. Šta će biti nakon dva mjeseca, ko više zna, ali je racionalno očekivati da će se normalizovati stanje za 60 dana - izjavio je Dodik za N1.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je razgovarala sa svojim partnerima, ruskom kompanijom koja se bavi prometom naftnih derivata i koja u svakom momentu ima dovoljne količine za potrebe Srpske.

- Bili smo spremni da na mjesec ukinemo akcizu na gorivo, a onda da vidimo kako će se cijene dalje kretati. Kao što se vidi one su se stabilizovale, čak su i nešto niže, ali nisu na prethodnom nivou - rekao je Dodik i dodao da bi kupci iz Hrvatske i Srbije povukli sve zalihe iz BiH, ako bi cijene goriva bile niže za 20 do 30 feninga.

On je rekao da je prioritet da na tržištu BiH ima dovoljno nafte i naftnih derivata, kao i da BiH i Republika Srpska moraju učiniti sve da na pumpama ima dovoljno goriva za zdravstveni, ali i svaki drugi sektor.

Dodik je ponovio da bi svi u zemlji trebalo da se sada solidarišu, pa i građani, koji bi trebali da racionalnije troše gorivo.

On je rekao da je Kabinet srpskog člana Predsjedništva smanjio vozni park za 50 odsto.

Govoreći o radu Savjeta ministara, srpski član Predsjedništva je rekao da taj organ radi u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima.

- Ovo je propast bosanskohercegovačke politike, jer oni koji moraju da slijede odluke organa BiH, kao što su odluke Predsjedništva, unilateralno nastupaju, kao što to rade /Šefik/ Džaferović, /Željko/ Komšić, /Bisera/ Turković -  istakao je Dodik, te naveo da nikada nigdje nije otišao sam, već su uvijek bili prisutni i predstavnici kabineta druga dva člana Predsjedništva.

Kada je riječ o djelovanju Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, Dodik je naglasio da resorna ministarka Bisera Turković ne može iznositi spoljno-političke stavove, a da prethodno nisu usvojeni na sjednici Predsjedništva BiH.

Govoreći o svom mnadatu na funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je naveo da ga je dobio od naroda, te da ga treba završiti kako narod u Republici Srpskoj to očekuje.

- Hodajući po terenu, vidio sam da ljudi podržavaju ono što radim, da im je svega dosta u BiH, da je ovo podvala za srpski narod koji hoće da održi svoj identitet - rekao je Dodik, te dodao da se srpski narod ne osjeća bezbjedno u BiH, sa stanovišta pritisaka.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: