Na sastanku Foruma protiv diskriminacije predstavljena baza podataka osoba sa invaliditetom u istočnoj Hercegovini | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Na sastanku Foruma protiv diskriminacije predstavljena baza podataka osoba sa invaliditetom u istočnoj Hercegovini

Izvor: RTRS | Datum:01.04.2022.

Misija OSCE-a u BiH u  Trebinju organizovala  je  sastanak Foruma protiv diskriminacije na kojem je predstavljena baza podataka o osobama sa invaliditetom u istočnoj Hercegovini i načini njenog daljeg korištenja.

Branislav Tamindžija, predsjednik Sektora za koordinaciju svih organizacija osoba sa invaliditetom istočne Hercegovine je kazao da je bitno imati jedinstveni registar i sve podatke u bazi.

„Želimo da obuhvatimo sve, da ništa ne prepuštamo slučaju. Sva udruženja su različita, mi ćemo bazu popuniti trenutnim podacima koje imaju a onda ćemo je dopunjavati“, kazao je Tamindžija i dodao da ima svih oblika invalidnosti a u porastu je broj mladih sa invaliditetom.

On je kazao da se radi na pozitivnim pričama, na programu zapošljavanja mladih lica sa invaliditetom.

„Iskoristili smo priliku da predstavnika OSCE-a upoznamo sa potrebama, da i oni zaposle osobu sa invaliditetom koja će raditi samo na podacima osoba sa invaliditetom“, dodao je Tamindžija.

Baza podataka će prema njegovim podacima obuhvatati od 1.500 do 2.000 oboljelih.

„Tačno ne možemo još uvijek znati jer ima još udruženja koja nisu dostavila svoje podatke i znaćemo u narednom periodu. Mi smo pokazali na koji način možemo izvlačiti sve podatke i tako uspjeti da lakše radimo na riješavanju problema“, zaključio je on.

Prema riječima Nikole Uljarevića, programskog asistenta u Misiji OSCE-a kancelarije Mostar, OSCE je podržao projekat baze podataka.

„Poenta današnjeg sastanka je da vidimo u kojoj mjeri je ta baza popunjena, eventualno korištenje u toku ove godine“, kazao je Uljarević.

Istakao je da OSCE pokriva prava osoba sa invaliditetom iz više sektora.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: