Šest nedelja rata u Ukrajini; Kijev: Izlazak iz Marijupolja jedino moguć peške ili privatnim vozilom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Šest nedelja rata u Ukrajini; Kijev: Izlazak iz Marijupolja jedino moguć peške ili privatnim vozilom

Izvor: RTS | Datum:06.04.2022.

Četrdeset drugi dan rata u Ukrajini. Oštra rasprava između ruskog i ambasadora Zapadnih zemalja na sednici Saveta bezbednosti UN. Zbog navodnog zločina u Buči, više zemalja EU, uključujući i Brisel naložilo proterivanje ruskih diplomata. Spreman peti paket sankcija EU koji predviđa zabranu uvoza ruskog uglja.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Rusija ne odustaje od ofanzive u Ukrajini i da želi da se fokusira na zauzimanje Donbasa u narednim nedeljama.

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk kaže da je evakuacija iz Marijupolja jedino moguća peške ili privatnim vozilima budući da organizovani humanitarni konvoji ne mogu prići gradu.

"Autobusi ne mogu stići do prvog dela puta za evakuaciju od Marijupolja, što je skoro 80 kilometara od grada. Jedina mogućnost ili ići pešice ili pronađi privatni automobil", navela je Vereščukova.

Sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se rapspravljalo o situaciji u Ukrajini, obeležila je oštra rasprava između ruskog i ambasadora Zapadnih zemalja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je optužio Rusiju za seriju ratnih zločina, tvrdeći da su posle ubistava, pokušali da sakriju tragove zločina.

Ruski ambasador pri UN, Vasilij Nebenzja optužio je ukrajinske snage da "miniraju" dogovore o uspostavljanju humanitarnih koridora, te da su ruski vojnici samo iz Marijupolja uspela da evakuišu 130.000 ljudi.

Zbog navodnog zločina u Buči, više zemalja EU, uključujući i Brisel naložile proterivanje ruskih diplomata. Istovremeno, Brisel je spremio peti paket sankcija koji predviđa zabranu uvoza ruskog uglja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: