Elektronski recepti: Brže i lakše do propisane terapije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Elektronski recepti: Brže i lakše do propisane terapije

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.04.2022.

Sistem elektronskih zdravstvenih kartica u Domu zdravlja Trebinje koristi se od početka ove godine, a primjena elektronskih recepata u praksi, uvedena je početkom ovog mjeseca.

Radovan Todorović, pomoćnik direktora Doma zdravlja Trebinje, povodom Svjetskog dana zdravlja, ističe da ove novine u zdravstvenom sistemu olakšavaju i ubrzavaju rad u ambulantama porodične medicine i dostupnost terapija pacijentima.

Biće, dodaje, potrebno malo vremena da se svi u potpunosti prilagode novom načinu rada, prvenstveno pacijenti.

„Ljekarima je mnogo lakše jer sada brže dobijaju sve informacije o svakom pacijentu i njegovom liječenju. Za sada sistem dobro funkcioniše, nemamo nekih krupnijih problema i nejasnoća. Pacijenti su, uglavnom, dobro prihvatili ovaj sistem rada, neki su pomalo zbunjeni, treba im dodatno objasniti da nema više papirnih recepata nego da se elektronskim putem šalju u apoteke. Ali, i to ćemo, siguran sam, vrlo brzo prevazići. Ovaj novi sistem  je tek u implementaciji, radi se o složenom poslu i trebaće vremena da se svi prilagode novom načinu rada“, kaže Todorović.

A, evo kako, ukratko, funkcioniše primjena elektronskih recepata.

„Prvo što bi trebalo da urade jeste da pozovu svoju ambulantu porodične medicine. Ukoliko je pacijent u kategorijama koje ne plaćaju participaciju, njegova kontinuirana terapija  koja je već upisana kod porodičnog ljekara, biće prosijeđena u apoteku. Pacijent odlazi u apoteku i preuzima lijekove. Pacijent koji ne sada u povlaštene kategorije ili zahtijeva pregled, mora da dođe u ambulantu, obrati se ljekaru, dobije neophodnu uslugu, plaća je, a potom se recepti za propisanu terapiju prosljeđuju apotekaru. Da napomenem da pacijenti mogu da biraju u koju apoteku će im biti dostavljeni recepti, jer su sve trebinjske apoteke uvele Integrisani zdravstveni informacioni sistem IZIS“ pojašnjava Todorović.

U određenim slučajevima moći će da se koriste i papirni recepti i to kada je riječ receptima iz ginekoloških i pedijatrijskih ambulanti te ukoliko iz objektivnih razloga nije moguće izdati elektronski recept, poput nestanka električne energije i prekida internet veza.

E- recepti su dio velikog projekta integracije zdravstvenog informacionog sistema koji bi trebalo da donese brojne prednosti u zdravstvu, poput bržeg izdavanja lijekova, smanjenja mogućnosti grešaka u propisivanju ali i smanjenja troškova.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, a ovogodišnji slogan je „Naša planeta, naše zdravlje“, kojim je neophodno uticati na podizanje svijesti o uticaju zdrave okoline na dobrobit i zdravlje ljudi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: