Stefanović: Srbija se diči svojim herojima sa Košara | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Stefanović: Srbija se diči svojim herojima sa Košara

Izvor: SRNA | Datum:09.04.2022.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović poručio je danas, povodom 23 godine od početka Bitke na Košarama tokom NATO agresije 1999. godine, da se Srbija uzdignute glave diči svojim herojima sa Košara i nikada neće dozvoliti da bude zaboravljena veličina njihovog podviga u odbrani otadžbine.
 

- Oni su više od dva mjeseca neustrašivo bili na braniku naše otadžbine i pokazali ko je i od čega je sazdan srpski vojnik. Neustrašivi vitez kog, kada svoju svetinju brani, ni silina i nadmoć neprijatelja ni na tren neće pokolebati, vojnik za kog nema odstupanja u borbi za Srbiju - rekao je Stefanović.

On je naveo da Srbija iskazuje poštovanje svim herojima sa Košara, onima koji su položili svoje živote i onima koji su preživjeli, te da, čuvajući sjećanje na ovu bitku, preduzima sve kako bi danas bili sačuvani mir i stabilnost Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Bitka na Košarama, na jugoslovensko-albanskoj granici, jedna jedna je od najtežih borbi u novijoj istoriji srpske vojske. Trajala je 67 dana i odnijela je 108 života.

Započela je 9. aprila 1999. godine u ranim jutarnjim satima, kada je teroristička organizacija kosovsko-metohijskih Albanaca OVK napala državnu granicu SR Jugoslavije iz pravca Albanije.

Cilj im je bio da se razdvajanjem i razbijanjem jedinica Vojske Jugoslavije između Đakovice i Prizrena spoje sa snagama OVK u Metohiji.

Borbe su trajale sve do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije poslije Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: