Nastavljene obuke GSS-a Planinarskog saveza RS (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nastavljene obuke GSS-a Planinarskog saveza RS (FOTO)

Izvor: X portal | Datum:11.04.2022.

Trodnevna obuka prve pomoći za gorske spasioce održana je proteklog vikenda na planinarskom domu Čelina na Trebeviću u organizaciji Gorske službe spasavanja Planinarskog saveza Republike Srpske. Obuku je uspješno završilo 29 spasilaca iz cijele Republike Srpske, kojima su po završetku uručeni certifikati.

“Iako je obuka trajala tri dana, radili smo intenzivno tokom cijelog dana, a ova obuka iz prve pomoći osmišljena je u skladu sa međunarodnim standardima IKAR-a (Međunarodne asocijacije za alpsko spašavanja) i EKRA-e (Međunarodna asocijacija za spasavanje iz speleoloških objekata). Obuku smo organizovali u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Foči i njima dugujemo veliku zahvalnost” ističe Dalibor Šušić, načelnik GSS-a Planinarskog saveza RS.

On dodaje da je obuka iz prve pomoći podrazumijevala standardne segmente ove oblasti kao što su sve vrste povreda, ITSL pregled, zaustavljanje krvarenja, imobilizacija i drugo, a kompletan teorijski program pratile su radionice u grupama.

Polaznici obuke prošli su tri vježbe na terenu gđe su teorijska znanja primjenjena direktono na praktičnim primjerima realnih slučajeva. Osim toga prikazan je transport na marineru, specijalozovanom nosilu koji koriste službe GSS.

Fokus Planinarskog saveza RS ove godine biće upravo na edukacijama članova Gorske službe spasavanja, te će u nastavku biti organizovane između ostalih i stručne obuke iz topografije, speleo tehnike spasavanja, tehnike spasavanja u ljetnim uslovima itd.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: