Šri Lanka proglasila bankrot (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Šri Lanka proglasila bankrot (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:12.04.2022.

Šri Lanka je bankrotirala po svom inostranom dugu od 51 milijarde dolara usljed najteže ekonomske krize u istoriji te zemlje.


 

Šri Lanka je zahvaćena akutnom nestašicom hrane i goriva dok je suočena sa svakodnevnim restrikcijama električne energije.

U proteklih nekoliko sedmica nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je pokušajima upada mase u kuće članova administracije i bezbjednosne snage su rastjerale demonstrante suzavcem i gumenim mecima.

Ministarstvo finansija saopštilo je da, pred dobijanje finansijske pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda, Šri Lanka proglašava bankrot prema svim spoljnim obavezama, uključujući kredite stranih država.

- Vlada preduzima vanrednu mjeru samo kao krajnju opciju kako bi se izbjegla dalja pogoršanje finansijske situacije - navodi se u saopštenju.

Ekonomska kriza u Šri Lanki počela je nakon nemogućnosti uvoza osnovnih roba iz inostranstva pošto je pandemija uticala na pad prihoda od turizma i prinosa iz inostranstva.

Šri Lanka je zatražila ublažavanje dugovanja od Indije i Kine ali su obje zemlje, umjesto toga, ponudile dodatne kredite za kupovinu robe.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: