Prosvjetinu stipendiju ''Vladimir Ćorović'' i specijalne nagrade dobilo 150 učenika i studenata iz Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prosvjetinu stipendiju ''Vladimir Ćorović'' i specijalne nagrade dobilo 150 učenika i studenata iz Hercegovine

Izvor: top portal | Datum:16.04.2022.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta ” – Gradski odbor Mostar i ove godine dodjeljuje Prosvjetinu stipendiju „Vladimir Ćorović’’ u okviru koje će biti dodijeljene stipendije i nagrade za 150 učenika i studenata.

Prosvjetinu stipendiju dobila su 32 učenika od 6. do 9. razreda osnovne škole u iznosu od 500 konvertibilnih maraka, 35 srednjoškolaca u iznosu od 700 maraka, petnaest studenata prve godine redovnih studija po 800 maraka, te još 49 studenata drugih, trećih, četvrtih, petih i šestih godina redovnih studija po 1000 maraka.

Dvanaest učenika i studenata dobilo je specijalne nagrade, a sedam učenika Gimanzije „Jovan Dučić’’ iz Trebinja dobilo je nagrade za aktivizam.

Najbolja plivačica u Bosni i Hercegovini, mlada Mostarka Lana Pudar dobila je specijanu stipendiju.

Svečanost dodjele stipendija biće održana 30. aprila 2022. godine u Vladičanskom dvoru u Mostaru (Konak 7) sa početkom u 12.30 časova.

Prosvjetine stipendije „Vladimir Ćorović” dodjeljuju se za učenike osnovnih i srednjih škola i studente u školskoj i akademskoj 2021/2022. godini sa područja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Stipendijski fond Prosvjetine stipendije ‘’Vladimir Ćorović’’ raste iz godine u godinu, a ove godine veći je od 55.000 evra.

Tradicija stipendiranja u „Prosvjeti’’ stara je tačno koliko i naše Društvo, koje je 1902. osnovano upravo s ciljem stipendiranja đaka, a među Prosvjetinim stipendistima bili su: Ivo Andrić, Jefto Dedijer, Branko Radulović, Svetozar i Vladimir Ćorović.

Obnaljanje Prosvjetine stipendije u Mostaru inicirao je 2016. godine gospodin Slavko Andrejević koji je na čelu Organizacionog odbora, a projekat je podržala Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar.

Organizacioni odbor Prosvjetine stipendije od 2016. godine do danas prikupio je preko 150. 000 evra i stipendirano i nagradio 377 učenika i studenata.

Osnovni motiv za pokretanje ovog projekta bio je podsticanje obrazovanja i uspjeha sadašnjih i budućih generacija u Mostaru i Hercegovini i okupljanje stipendista oko najvažnijih životnih vrijednosti.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: