Ko ostvaruje pravo na subvencije Elektroprivrede Srpske za postavljanje solarnih panela? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ko ostvaruje pravo na subvencije Elektroprivrede Srpske za postavljanje solarnih panela?

Izvor: radio Trebinje | Datum:18.04.2022.

Novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije, koji je usvojen u Narodnoj skupštini, Elektroprivreda Republike Srpske subvencionisaće solarne panele za građane.

Na ovaj način domaćinstvima će biti omogućeno da na svojim objektima priključe solarne panele i istovremeno budu i kupci i proizvođači energije iz vlastite elektrane.

Dom učenika u Trebinju već 12 godina koristi solarne kolektore samo za zagrijavanje vode. Uloženih 20.000 maraka u postavljanje panela, kažu, odavno se isplatio.

- Da bi zagrijali količinu od 1.500 litara vode grijači bi morali da rade na električnu energiju 70 odsto dnevnog vremena, tako da energija koja se uštedi u tom periodu je 90 kilovata po jednom bojleru. To znači da se dnevno uštedi 270 kilovata na osnovu solarne energije - izjavio je direktor Doma učenika Trebinje Miro Gredo.

Sa novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske stiže i novi termin "prozjumer". To je kovanica dvije engleske riječi koje znače potrošač-proizvođač.

Ukratko, Zakon će omogućiti zainteresovanim da izgrade i priključe malu solarnu elektranu i da istovremeno i proizvode i troše električnu energiju.

- To znači da građani mogu na svojim objektima imati solarne panele sa kojima će proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe. Viškove koji im budu odobreni će proslijediti u našu mrežu, a manjkove kada im to bude nedostajalo mi bismo isporučivali - izjavio je direktor JP Elektorprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Novim zakonom Elektroprivreda nastoji pomoći malim domaćinstvima. Planirane su subvencije za ugradnju solarnih panela za vlasnike onih domaćinstava koja imaju niska mjesečna primanja.

Snaga njihove solarne elektrane ne može preći snagu od 10,8 kilovata.

- Što se nas tiče, ti građani će dobiti besplatnu montažu solarnih panela na svojim objektima - rekao je Petrović.

Aplikacije za solarne elektrane na vlastitim objektima trebalo bi da budu dostupne od 1. juna i imaće neograničen rok.

Očekivanja su da će na ovaj korak odlučiti oko deset odsto potrošača iz kategorije "domaćinstva".

Domaćinstva koja ne ispunjavaju uslove i koja neće ostvariti pravo na subvencije Elektroprivrede Republike Srpske za postavljanje solarnih panela, imaće mogućnost da to učine samostalno iz sopstvenih sredstava.

S obzirom da se i ovakav način ugradnje panela vrlo brzo isplati, nema sumnje da će i u ovoj kategoriji biti mnogo zainteresovanih.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: