Otvorena izložba Vožd Karađorđe – otac Srbije (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Otvorena izložba Vožd Karađorđe – otac Srbije (FOTO)

Izvor: radio ttrebinje | Datum:19.04.2022.

Povodom 30 godina od osnivanja MUP-a Republike Srpske i Specijalne brigade policije večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba Vožd Karađorđe – otac Srbije, u organizaciji MUP-a Republike Srpske, Boračke organizacije Specijalne brigade policije, Ministarstva odbrane Srbije i Vojnog muzeja Beograd.

Tema ove izložbe je život i djelo vožda Đorđa Petrovića – Karađorđa (1752?-1817), grandiozne istorijske figure u Srbiji 19. vijeka.

Gordana Bulović, kustos Muzeja grada Novog Sada kazala je da je ova izložba stigla u Republiku Srpsku povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja MUP-a RS.

„Prije Trebinja bili smo u Banjaluci, a poslije idemo u Bijeljinu. Kada smo pravili ovu izložbu 2017. godine, povod je bio obilježavanje 200 godina od ubistva Karađorđa. Shvatili smo da mlađe generacije ne znaju našu nacionalnu istoriju i tradiciju i htjeli smo da napravimo izložbu Karađorđu i junacima Prvog srpskog ustanka i svemu onome što je pomoglo stvaranju savremene srpske države. Ovdje možete vidjeti osam ulja na platnu, pet akvarela i oko 70 komada hladnog i vatrenog oružja i oružane opreme“, objasnila je Bulović.

Načelnik PU Trebinje Siniša Laketa rekao je da je ovo drugi put da izložba Vožd Karađorđe – otac Srbije izlazi iz Republike Srbije.

„Velika je čast što je ova izložba večeras u Trebinju, takođe je velika čast što smo se okupili ovdje sa kolegama iz Istočne Hercegovine, kako bismo podijelili utiske i da istaknemo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova stasalo u najbolju bezbjedonosnu agenciju u BiH, spremnu da zaštiti sve njene građane“, dodao je Laketa.

Izložbu Vožd Karađorđe – otac Srbije čini preko sedamdeset eksponata hladnog (sablje, jatagani i noževi), vatrenog (puške, kubure i pištolji sistema paljenja na kremen, cijevi topova), borbenog i ukrasnog (statusnog) oružja kao i oružni pribor. Takođe, prezentovano je lično oružje znamenitih ličnosti Prvog srpskog ustanka, replike Karađorđeve dolame, uniforme regulaša i ustaničkih zastava.

Izvanrednu dopunu izloženom materijalu predstavljaju portreti Karađorđa, radovi Uroša Predića, Jovana Bjelića i Vsevolda Guljeviča, portreti znamenitih srpskih vojvoda tog doba Ilije Birčanina, Vase Čarapića, Jakova Nenadovića, radovi Lukijana Bibića, potom litografije Anastasa Jovanovića, kao i veći broj akvarela s temom ratnika iz 19. vijeka, kao i skulpture Karađorđa, radovi Jovana Pešića i Đorđa Jovanovića.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: