Edukacijom do boljeg upravljanja čvrstim otpadom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Edukacijom do boljeg upravljanja čvrstim otpadom

Izvor: radio Trebinje | Datum:19.04.2022.

U Nikšiću je u organizaciji FORS Montenegra - Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore, a u okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” u periodu 13-15.04.2022. godine održan trodnevni trening na temu unapređenja sistema upravljanja čvrstim otpadom. Obuka je održana za predstavnike institucija nadležnih za očuvanje životne sredine, komunalnih i inspekcijskih službi i komunalnih preduzeća Trebinja i Nikšića u cilju jačanja njihovih kapaciteta i unapređenja prekogranične saradnje u ovoj oblasti.

Treningu je prisustvovalo 28 predstavnika pomenutih institucija koji su imali priliku da od profesora Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Bojana Batinića, prof. dr Gorana Vujića, prof. dr Bogdane Vujić kao i MSc Boška Lazića slušaju o mogućnostima unapređivanja sistema upravljanja otpadom kroz upoznavanje sa savremenim standardima i praksom u ovoj oblasti, značaju cirkularne ekonomije u upravljanju otpadom, uticaju deponija na kvalitet vazduha u neposrednom okruženju i sl.

Ovim povodom organizovana je i konferencija za medije na kojoj su o značaju obuke, saradnji gradova Nikšića i Trebinja kao i aktuelnim ekološkim izazovima govorili Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, Spasoje Radović, načelnik Ođeljenja za komunalno-inspekcijske poslove Grada Trebinja i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra. Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja, sprovedenog u okviru ovog projekta, o ekološkom znanju i navikama stanovništva, stavovima u vezi sa radom nadležnih komunalnih i inspekcijskih službi, zainteresovanošću za reciklažu i sl. U okviru projekta ovo istraživanje je sprovedeno i u Trebinju.  Dobijeni rezultati govore da su problemi u vezi sa životnom sredinom evidentniji u prigradskim i seoskim područjima, da su ispitanici zadovoljni radom komunalnog preduzeća i komunalne inspekcije, te da postoji volja za rješavanjem problema kada je u pitanju zaštita životne sredine. Anketa je takođe ukazala na intenzivniju potrebu za angažmanom na podizanju svijesti i upoznavanju građana sa ulogom pojedinca u očuvanju životne sredine, ulogama i zaduženjima institucija u očuvanju životne sredine, te na upoznavanju sa evropskim standardima i direktivama iz oblasti zaštite životne sredine. Detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku: https://trebinje.rs.ba/wp-content/uploads/2022/04/Rezultati-anketiranja-o-znanju-i-navikama-stanovnistva-o-zastiti-z.sredine.pdf

 

Projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti, a realizuje ga FORS Montenegro u partnerstvu sa Gradom Trebinjem i Komunalnim preduzećem iz Nikšića. Projekat se sprovodi u Nikšiću i Trebinju, a glavne aktivnosti pored prekograničnih obuka za zaposlene u institucijama koje se bave zaštitom životne sredine uključuju još i nabavku opreme i vozila za komunalna preduzeća i institucije, kampanju podizanja nivoa ekološke svijesti građana, izradu publikacija, prekograničnu konferenciju, istraživanje o strukturi čvrstog otpada u ciljnom području, obezbjeđivanje preporuka za unapređivanje sistema upravljanja čvrstim otpadom itd.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: