Potpuno neočekivano: ATP uz Ruse i Bjeloruse | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Potpuno neočekivano: ATP uz Ruse i Bjeloruse

Izvor: RTRS | Datum:21.04.2022.

Nakon odluke Vimbldona da zabrani učešće ruskim i bjeloruskim teniserima na prestižnom grend slem turniru u Londonu, oglasio se i ATP i - kritikovao taj potez!
 
Odluku su nazvali naprevednom, diskriminatorskom i da predstavlja štetan presedan.

Kao što je poznato, ruskim i bjeloruskim teniserima je bilo dozvoljeno da se takmiče na ATP turnirima od početka rata u Ukrajini, iako nisu mogli da koriste svoje nacionalne zastave, ali su Britanci postupili dijametralno suprotno i zabranili nastup teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije.

- Vjerujemo da je jednostrana odluka Vimbldona da isključe igrače iz Rusije i Bjelorusije iz ovogodišnjih turnira na travi nije fer i da ima potencijal da postavi štetan presedan za igru - navodi se u saopštenju ATP.

- Diskriminacija na osnovu nacionalnosti takođe predstavlja kršenje našeg sporazuma sa Vimbldonom koji kaže da se ulazak igrača zasniva isključivo na ATP rang listi. Snažno osuđujemo rusku invaziju Ukrajine na Ukrajinu i solidarni smo sa milionima nevinih ljudi pogođenih ratom koji je u toku. Naš sport je ponosan što funkcioniše na osnovnim principima zasluga i pravičnosti, gdje se igrači takmiče kao pojedinci da bi zaslužili svoje mjesto na turnirima zasnovanim na ATP rang listi - dodaju u saopštenju.

Drugi teniser svijeta Rus Daniil Medvedev je najbolji igrač iz obje zemlje koji je pogođen zabranom Vimbldona.

Trenutno, ATP insistira na tome da ne planiraju da promijene svoj stav o dopuštanju Rusima i Bjelorusima da učestvuju na njihovim turnirima.

- Važno je naglasiti da će igračima iz Rusije i Bjelorusije i dalje biti dozvoljeno da se takmiče na ATP turnirima pod neutralnom zastavom, što je pozicija koja je do sada bila podeljena u profesionalnom tenisu. Paralelno sa tim, nastavićemo našu zajedničku humanitarnu podršku Ukrajini u okviru Teniske igre za mir. Svaki pravac akcije kao odgovor na ovu odluku sada će biti proceijnjen u konsultaciji sa našim odborom i savjetima članova - navodi ATP.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: