Vujoviću 14 i po godina robije za ubistvo Petra Bajčetića u Bileći | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vujoviću 14 i po godina robije za ubistvo Petra Bajčetića u Bileći

Izvor: Glas Srpske | Datum:21.04.2022.

 

BANJALUKA - Miljan Vujović (41) iz Bileće osuđen je u ponovljenom postupku u banjalučkom Okružnom sudu na 14 i po godina zatvora zbog ubistva vlasnika kafića "NN" u Bileći Petra Bajčetića i organizovanja zločinačkog udruženja.
 
Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavo sudija Blagoje Dragosavljević.

Sud je u ponovljenom postupku prekvalifikovao krivično djelo pa je Vujović ovom presudom osuđen za ubistvo, a ne za teško ubistvo kako je stajalo u optužnici. Osim toga, Vujović nije osuđen za pokušaj otmice. 
 
Vujovića je ranije banjalučki Okružni sud za ovaj zločin bio osudio na 15 godina robije, ali je tu presudu u januaru ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i vratio na novo suđenje.

Prema presudi, Vujović je Bajčetića ubio u noći između 19 i 20. septembra 2016. godine zajedno sa nepoznatom osobom. 

U presudi se navodi da je prije toga Vujović na području Bileće organizovao zločinačko udruženje čiji cilj je bio vršenje iznude i otmice.

Tom udruženju pripadali su Đorđe Radmilović, Srđan Denda i Gavrilo Bjelica koji su već osuđeni te jedna nepoznata osoba. 

Kako stoji u presudi, Vujović je planirao da Bajčetića otmu kada naiđe putem Bileća - Trebinje da bi ga pitao ko je umiješan u naručivanje njegovog ubistva. 

Bajčetić je međutim ostao u Bileći i Vujović je to saznao pa je izmijenio plan te zajedno s nepoznatim muškarcem  žrtvu sačekao ispred zgrade u ulici Alekse Šantića gdje su ga pokušali ugurati u automobil. Bajčetić se opirao i jedan od napadača ispalio je prvo jedan, a zatim i drugi hitac iz pištolja koji je pogodio Bajčetića u glavu i on je podlegao na putu za bolnicu u Podgorici.  
Vujović i saučesnik pobjegli su s mjesta zločina "golfom 5" koji su zapalili u blizini Bileće. 

Vujoviću je nakon izricanja ove presude produžen pritvor, a porodica ubijenog je upućena da nadoknadu štete traže u parničnom postupku.
Vujović je obavezan  da plati 9.817 KM sudskih troškova i sudski paušal od 500 KM.

Sudija Dragosavljević je pojasnio da sud smatra da nema dokaza za teško ubistvo.

- Prilikom odmjeravanja kazne sud je kao otežavajuće uzeo činjenicu da je optuženi više puta osuđivan, kao i kratak rok od izdržane ranije izrečene kazne do počinjenja ovog krivičnog djela.Otežavajuće je i to što je ubistvo počinjeno u naselju ispred zgrade gdje živio oštećeni. Olakšavajuće je cijenjeno korektno ponašanje optuženog na sudu - rekao je Dragosavljević.

Vujović je uhapšen početkom juna 2018 godine u Beogradu s lažnim dokumentima. 

On je od ranije poznat po činjenju krivičnih djela, a 2007. godine osuđen je na osam godina robije zbog podmetanja eksplozivne naprave pod službeni automobil bivšeg komandira Jedinice Državne granične službe u Bileći Miodraga Kundačine.

SEKTA
Vujović je danas tokom izricanja presude sud nazvao sektaškom organizacijom.

- Pogriješio sam kada sam ranije rekao da ste mafijaška organizacija. Sad mislim  da ste sektaška organizacija - rekao je Vujović.
Sudija Blagoja Dragosavljević ga je upozorio da je time uvrijedio Sud i da će ga udačjito s ročišta ako se ne smiri i ako nastavi s takvim primjedbama.

Vujović je nakon toga sjeo i saslušao obrazloženje presude.

ČLANOVI
Članovi zločinačkog udruženja Miljana Vujovića su pravosnažno osuđeni  na ukupno tri godine i 11 mjeseci zatvora.Đorđe Radmilović osuđen je na godinu i četiri mjeseca, Srđan Denda na godinu i mjesec, a  Gavrilo Bjelica na godinu zatvora.

Bivši policajac MUP-a Republike Srpske Dragan Šarenac dobio je šest mjeseci zatvora jer je Vujoviću i saučesniku pomogao u uklanjanju tragova.

Niko od njih nije učestovao u ubistvu Petra Bajčetića


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: