Putin: Teroristi spremali ubistvo ruskog novinara | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Putin: Teroristi spremali ubistvo ruskog novinara

Izvor: RTRS | Datum:25.04.2022.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je suzbijeno djelovanje terorističke grupe koja je pripremala ubistvo jednog od poznatih ruskih novinara.
 
- Jutros je Federalna služba bezbjednosti presjekla rad terorističke grupe koja je planirala napad i ubistvo jednog od poznatih ruskih televizijskih novinara - rekao je Putin govoreći na proširenom sastanku odbora Državnog tužilaštva.

Predsjednik Putin smatra da je, trpeći informacioni fijasko u Rusiji, Zapad prešao na pokušaje ubistva ruskih novinara.

- S obzirom da trpe poraze i u ovom informacionom polju, zavaravajući, naravno, svoje građane, koristeći svoj monopolski položaj u informacionom prostoru svojih zemalja i u nekim drugim zemljama, ali trpeći fijasko ovde, na teritoriji Rusije, prešli su na teror. Na pripremu ubistva naših novinara - rekao je on.

Suzbiti spoljno miješanje

Putin je naveo da je prvi plan Zapada da podijeli rusko društvo i uništi Rusiju.

- Na naše iznenađenje, diplomate visokog ranga u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama pozivaju svoje ukrajinske satelite da iskoriste sve njihove mogućnosti za pobjedu na bojnom polju, tako je čudna diplomatija naših partnera u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Diplomate čak pozivaju na to. Ali pošto se uviđa da je to nemoguće, u prvi plan dolazi drugi zadatak – podijeliti rusko društvo i uništiti Rusiju iznutra. Ali i ovdje postoji problem – to ne funkcioniše - ocijenio je Putin.

Putin je napomenuo da "društvo pokazuje zrelost, solidarnost, podržava naše Oružane snage, podržava naše napore usmjerene na bezuslovno osiguravanje bezbjednosti same Rusije i podršku građanima koji žive u Donbasu".

Predsjdnik Rusije je pozvao tužilaštvo da suzbija spoljno miješanje u poslove Rusije i spriječi širenje falsifikata na internetu.

- Potrebno je aktivnije se boriti protiv ekstremizma. Važno je konsolidovati pozitivne pomake postignute u ovoj oblasti. Odlučno suzbijati sva dejstva koja imaju za cilj spoljno mešanje u unutrašnje stvari Rusije, na destabilizaciju našeg društva, podsticanje ksenofobije, militantnog nacionalizma, međukonfesionalnog neprijateljstva - istakao je Putin.

Predsjednik je takođe pozvao da se odmah reaguje na činjenice o širenju radikalne ideologije na internetu, dezinformacije koje izazivaju narušavanje javnog reda i mira i pripremanje nezakonitih radnji.

- Oni su često uglavnom organizovani iz inostranstva i na različite načine. Ili odatle dolaze informacije, ili novac“, zaključio je on.

Putin je dodao da je tužilaštvo oštro suzbijalo propagandu ekstremizma i nezakonito djelovanje nevladinih organizacija.

- Umnogome zahvaljujući vašim naporima smanjen je broj neosnovanih inspekcija biznisa, oštro se suzbijala propaganda ekstremizma u informacionom prostoru i nezakonito djelovanje pojedinih nevladinih organizacija - konstatovao je šef države.

Izvesti neonaciste pred lice pravde

Tokom operacije u Ukrajini otkrivena su kršenja međunarodnog prava od strane nacista, uključujući ubistva, izjavio je ruski predsjednik.

- Posebno o zadacima koji stoje pred tužilaštvom i čitavom pravosudnom sferom u vezi sa sprovođenjem specijalne vojne operacije u Donbasu i Ukrajini. U toku specijalne operacije otkrivene su masovne činjenice o najgrubljem kršenju normi međunarodnog prava od strane neonacističkih formacija Ukrajine i stranih plaćenika. Radi se o ubistvima civila, korišćenju ljudi, uključujući djecu, kao živog štita i drugim zločinima - naglasio je Putin.

Prema njegovim riječima, otvorene provokacije protiv Oružanih snaga Rusije uz pomoć stranih medija i društvenih mreža zahtijevaju detaljnu istragu. Takvi zločini moraju biti odlučno suzbijeni.

Putin je pozvao sve istražne organe Rusije da detaljno evidentiraju zločine ukrajinskih neonacista, identifikuju njihove organizatore i izvršioce i izvedu pred lice pravde.

Putin je podsetio i da se Rusija suočila sa neviđenim sankcionim pritiskom.

- Rusija se u posljednje vrijeme suočava sa neviđenim sankcionim pritiskom zapadnih zemalja. Nakon početka specijalne vojne operacije za podršku narodnim republikama Donbasa, takav pritisak, kako shvatamo i znamo, još više se pojačao - istakao je Putin.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine.

On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti "zahtijevaju odlučnu i hitnu akciju", pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije "zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima".

Za to je, prema njegovim riječima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine" i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za "krvave zločine nad civilima" u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: