Skupština opštine Foča donijela odluku o naplati parkinga | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Skupština opštine Foča donijela odluku o naplati parkinga

Datum:28.04.2022.

Skupština opštine Foča usvojila je odluku o naplati parkinga na javnim parkiralištima u užem centru grada. Parkiranje automobila naplaćivaće se na 276 parking mjesta podijeljenih u dvije zone naplate, od kojih je 141 obilježeno i 135 neobilježenih.

U prvoj zoni, u dijelu Ulice kralja Petra, Šantićevoj, Njegoševoj i 9. maja, sat parkiranja za putnička motorna vozila i motocikle koštaće jednu KM. Cijena dnevne karte biće pet KM, mjesečne 40 KM, a godišnje 250 KM. Vozači autobusa u ovoj zoni parking po satu plaćaće tri KM ili 15 KM dnevno.

Drugom zonom naplate obuhvaćena su parking mjesta od restorana „Mladica“ do Akva parka „Ušće“, iza Apoteke „Foča“, te od konobe „Zlatna dunja“ do parkirališta iza zgrade Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“.

U ovoj zoni vozači će kartu po satu parkiranja plaćati 0.50 KM, dnevno 3.00 KM, mjesečno 30 KM ili godišnje 230 KM.

Odlukom je predviđeno da se parking naplaćuje radnim danima u vremenu od 7.00 do 21.00 časova i subotom od 7.00 do 16.00 časova, dok se nedjeljom i u dane republičkih praznika ne bi naplaćivao.

Naplatom su izuzeta vozila sa oznakom invalida, službena vozila Opštine Foča, vatrogasna i vozila Civilne zaštite, te službena vozila MUP-a i Hitne pomoći za vrijeme intervencija.

Parkiranje automobila naplaćivaće se i stanarima, radnicima i privrednim subjektima koji djelatnost obavljaju u zonama naplate, uz mogućnost kupovine mjesečne ili godišnje karte.

Samostalni stručni saradnik na poslovima saobraćaja u opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje Mladen Matović pojašnjava da su vodili računa da stanari dobiju povoljnije uslove pri kupovini parking karata.

-Cijena povlaštene karte za stanare u prvoj i drugoj zoni mjesečno iznosi 10 KM, dok je godišnja 50 KM. Sa tom kartom moći će da parkiraju samo u ulici stanovanja. Za njih je predviđena i besplatna karta ukoliko nemaju drugog prostora za parkiranje, a svoja vozila mogu parkirati besplatno u drugoj zoni-rekao je Matović.

On je naveo da će radnici koji rade u zoni naplate parkinga mjesečno moći da plate kartu po cijeni od 15 KM i 150 KM godišnje, dok će mjesečna karta za privredne subjekte iznositi 20 KM ili 200 KM na godišnjem nivou.

-Ove karte ne garantuju parking mjesto i samo im omogućavaju da ukoliko na parkiralištu postoji slobodno mjesto mogu parkirati vozilo -rekao je Matović.

Ovakvu odluku nisu podržali odbornici opozicionih stranaka. Predsjednik kluba odbornika SDS-a Milivoje Dostić smatra da opština Foča ima ozbiljan problem sa parking mjestima, ali da se odlukom o naplati parkinga u užem centru grada taj problem ne rješava.

-Nismo sporili uvođenje reda u ovu problematiku i svako uvođenje reda i discipline podržavamo, ali smatramo da se ovim ne rješava ključni problem, a to je broj parking mjesta-rekao je Dostić.

On kaže da opozicija zahtijeva da se počne sa izgradnjom javne garaže te da nemaju ništa protiv da se parking naplaćuje ondje gdje je to moguće.

-Svjedoci smo da se u Foči grade zgrade i to je dobro, međutim, lokalne institucije su zakazale. Dobro je poznato da uz svaku novoizgrađenu zgradu treba da ide odgovarajući parking prostor, jer se povećava broj stanara i vozila. Problem je što se naprave velike zgrade sa 30 ili više stanova, a ne obezbijedi nijedno parking mjesto. Zbog svega toga došli smo u situaciju da se u Foči ne može naći mjesto za parking-istakao je Dostić.

Za naplatu parkinga biće zaduženo preduzeće „Izvor“, a plaćaće se SMS porukom, kupovinom karte u trgovinskim radnjama u blizini zone naplate ili direktno kod ovlašćenih radnika – kontrolora.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: