''Kultura sjećanja i pamćenja'': Stradanje srpskog naroda ne smije biti zaboravljeno | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

''Kultura sjećanja i pamćenja'': Stradanje srpskog naroda ne smije biti zaboravljeno

Izvor: radio Trebinje | Datum:29.04.2022.

U Trebinju je danas organizovana smotra stvaralaštva učenika sedam srednjih škola hercegovačke i sarajevsko-romanijske regije o temi „Kultura sjećanja i pamćenja“.

U okviru ovog projekta učenici su izvodili recitale o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, prikazan je i kratki film „Vlado“ koji se bavi stradanjem hercegovačkog seljaka na jami Kapavici u junu 1941. godine, kao i monodrama „Ja sam Velenka Brstinova“ o stradanju srpskog naroda u Prebilovcima.

Dragana Mandrapa, profesor srpskog jezika i književnosti u srednjoj školi „28 jun“ iz Istočnog Sarajeva kaže da moramo sistemski raditi da kultura sjećanja postane jedno kolektivno osjećanje, jer svi moramo znati za stradanja našeg naroda u Drugom svjetskom ratu.

Ona dodaje da djeca zaista malo znaju o tome, ali da je Republički pedagoški zavod u posljednjih desetak godina napravio jedan veliki korak u tome pravcu.

„Potomak sam starca Vukašina iz Prebilovaca i nekako sam smatrala da cijela priča o stradnju Srba u Drugom svjetskom ratu ne može ostati nečije individualno osjećanje. Nego, imam potrebu da upravo u ime moje porodice govorim o onome koliko je to selo stradalo i kakva se strašna tragedija tamo desila. Ličnu priču svoje majke sam pretočila u monodramu 'Ja sam Velenka Brstinova' koju izvodi učenica Ana Puhalo. To je priča o jednom danu stradanja Srba u Hercegovini i mali dio svjedočanstva koji sam dobila od moje majke“, navela je Mandrapa.

 

Maja Čečur, profesor iz Centra srednjih škola Trebinje je istakla da je u ovoj smorti učestvovalo 20 učenika iz ove škole koji su to sa oduševljenjem prihvatili.

„Ideja se rodila na časovima praktične nastave turističkih tehničara da napravimo plan obilazaka hercegovačkih jama, koji bi bio uvršten u plan i program školskih izleta u RS. Obilazili smo te jame i snimili dokumentarni film 'Ne zaboravi me' kako bi smo ukazali na značaj da se te jame obilaze. Poenta obilježavanja dana sjećanja je da se ne zaboravi, jer ako zaboravimo istoriju onda nam se ona ponavlja“, rekla je Čečur.

Anđelina Nikčević, profesor Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ iz Gacka kazala je da je 30 učenika ove škole učestvovalo u projektu kultura sjećanja.

Ona je dodala da su učenici najprije pisali eseje na temu porodičnih stradanja, istinite potresne priče, a u okviru projekta posjetili su i stratišta.

„Ova generacija je pripremila jedan recital, izvukla iz tih eseja samo potresne scene, koje opominju, podsjećaju na neki način i liječe rane koje stoje nezaliječene decenijama i koje nas vraćaju na ono što moramo činiti da bismo njegujući kulturu sjećanja i pamćenja konačno upalili svijeću koju smo davno trebali upaliti za naše stradale“, navela je Nikčević.

 

Vojislav Elez, učenik trećeg razreda trebinjske Gimnazije rekao je da ranije nije razmišljao na temu stradanja, do učešća u filmu „Vlado“, koji se bavi stradanjem tog čovjeka koji je tragično stradao 1941. godine.

„Važno je da se o toj temi razmišlja“, istakao je Elez.

Smotra stvaralaštva učenika sedam srednjih škola hercegovačke i sarajevsko-romanijske regije o temi „Kultura sjećanja i pamćenja“ je organizovana uz podršku Republičkog pedagoškog zavoda, resornog ministarstva i Kabineta predsjednika Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: