Kako smanjiti negativan uticaj otpada na životnu sredinu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kako smanjiti negativan uticaj otpada na životnu sredinu

Izvor: Radio Trebinje | Datum:30.04.2022.

Grad Trebinje je svoju kampanju podizanja nivoa svijesti o značaju očuvanja prirode i uticaju čovjeka na prirodu povodom obilježavanja Međunarodnog dana planete Zemlje započeo akcijom čišćenja koja je sprovodena u saradnji sa brojnim građanima, volonterima, javnim ustanovama i preduzećima, članovima sportskih kolektiva i udruženja građana pod nazivom „Za ljepše Trebinje“.  Cilj ove akcije je unaprijeđenje odgovornosti pojedinca prema planeti na kojoj živi i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu. U sklopu iste održana su predavanja za učenike 6. i 7. razreda OŠ „Sveti Vasilije Ostroški“ u Trebinju, a učenici su imali priliku da, između ostalog, saznaju više o negativnom uticaju otpada na okolinu i načinu smanjenja količina otpada kroz selektivno odlaganje i reciklažu, kao i kroz racionalnu potrošnju. Takođe, učenicima je skrenuta pažnja na to kako da svojim svakodnevnim aktivnostima mogu doprinijeti očuvanju životne sredine.

Nastavak edukativnih predavanja je planiran i u narednom periodu u ostalim osnovnim i srednjim školama u Trebinju, nakog čega će biti organizovani likovno i literarno takmičenje, kviz znanja i prekogranični omladinski kamp na teme iz oblasti zaštite životne sredine.

Ove aktivnosti su dio projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine“ koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a u Bosni i Hercegovini sufinansira Grad Trebinje. Projekat realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa Komunalnim preduzećem iz Nikšića i Gradom Trebinjem.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti a glavne aktivnosti uključuju još i organizovanje prekograničnih obuka za zaposlene u institucijama koje se bave zaštitom životne sredine, izradu publikacija na ove teme, prekograničnu konferenciju, istraživanja o strukturi čvrstog otpada u ciljnom području i ekološkim navikama stanovništva, obezbjeđivanje preporuka za unapređivanje sistema upravljanja čvrstim otpadom, nabavku opreme i vozila za komunalna preduzeća i institucije i sl.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: