Dani Svetog Vasilija Ostroškog od 7. do 12. maja u Nikšiću | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dani Svetog Vasilija Ostroškog od 7. do 12. maja u Nikšiću

Izvor: RADIO TELEVIZIJA NIKŠIĆ | Datum:03.05.2022.

Manifestacija "Dani Svetog Vasilija Ostroškog" biće održana  u Nikšiću od 7. do 12. maja. Organizatori su Crkvena opština Nikšić i Opština Nikšić, što daje poseban pačat događaju, uz podršku lokalne Turističke organizacije. Planiran je bogat i raznovrstan program koji je predstavljen na pres konferenciji.

Tradicionalna manifestacija "Dani Svetog Vasilija Ostroškog" ove godine ima poseban značaj - 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija, zaštitnika grada Nikšića, a druga važna činjenica je što sve organizujemo zajedno i uz podršku Opštine Nikšić, kazao je arhijerejski namjesnik nikšićki, otac Slobodan-Boban Jokić.

"Opština Nikšić je prepoznala ne samo ovu manifestaciju, već i mnoge druge u kojima se i ogleda uspješna i lijepa saradnja sa Crkvenom opštinom Nikšić i zato zahvaljujemo predsjedniku Marku Kovačeviću i njegovim saradnicima na tome. Svi želimo da naš grad predstavimo u najljepšem svjetlu, u duhu zajednice, upravo onako kakav i jeste", kazao je Jokić.

 

Manifestacija počinje sedmog i trajaće do 12. maja, a pripremljen je raznovrstan program koji će biti održan u sali Nikšićkog pozorišta.

 

"Prvog dana biće upriličena promocija zbornika i izložba fotografija, posvećena dvojici velikana našeg vremena-mitropolitu Amfilohiju i vladici Atanasiju, ljudima koji su ugradili sebe u ovaj grad. Osmog maja, u saradnji sa Maticom srpskom-društvo članova u Crnoj Gori, biće upriličena promocija fototipije časopisa "Umetnost" iz 1971. godine posvećenog odbrani kapele na Lovćenu. Trećeg dana biće prikazan dokumentarni film o Svetom Vasiliju Ostroškom, a 10. maja na programu je monodrama "Riječi o Svečovjeku" po đelu Svetog vladike Nikolaja Žičkog u izvođenju Nebojše Dugalića.

 

Eparhija budimljansko-nikšićka i modna kuća Mona dodijeliće književne nagrade "Izviiskra Njegoševa" Milosavu Tešiću, dok će Matiji Bećkoviću biti uručena u Podgorici u Lučindanskim danima. Centralni događaj je 12. maja - sveta liturgija povodom slave grada i sveta litija ulicama našeg grada. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije predvodiće litiju sa više od 20 arhijereja", kazao je Jokić.

 

Prema riječima Marka Kovačevića, predsjednika Opštine, ovo je najznačajnija i najmasovnija, najposjećenija manifestacija u našem gradu.

 

"Zato nijesmo mogli ostati indiferentni kao lokalna uprava, kao da se ništa ne događa, već smo odlučili da budemo suorganizatori. Uspostavili smo saradnju i sa Opštinom Trebinje, kako bi manifestacija obuhvatila cijeli duhovni put, tj. geografiju njegovog života od Popovog Polja do Ostroga, pa će predstavnici Trebinja biti na litiji, a mi ćemo biti njihovi gosti 11. maja kada bude osvećenje njegove rodne kuće. Ovo je lijepa prilika da naš grad pokaže da živi novim životom. Uvijek ćemo pomoći organizaciju događaja od značaja za naš grad, i našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim drugim vjerskim zajednicama u mjeri u kojoj je potrebno. Mi stojimo na raspolaganju", poručio je Kovačević.

 

Mitar Barać, direktor TO Nikšić, kazao je da se plan i program rada oslanja na ruralni i vjerski turizam.

 

"Mogućnosti naše opštine su po pitanju vjerskog turizma velike. Vjerski objekti i izgledom i značajem zaslužuju bolju turističku valorizaciju. S obzirom na to da se dosad nije radilo puno na tom planu, ovo su samo početni koraci, zato smo i podržali manifestaciju. Litija 12. maja je tradicija koja traje od 1996. godine i to je prilika za promociju našeg grada", rekao je Barać na pres konferenciji.

 

Ove godine biće oformljena i tri info pulta - Vilusi, Gradski i Trg Šaka Petrovića.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: