Sadnice paprike, paradajza i krastavca za trebinjske poljoprivrednike | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sadnice paprike, paradajza i krastavca za trebinjske poljoprivrednike

Izvor: radio Trebinje | Datum:04.05.2022.

Agrarni fond Trebinje danas je podijelio rasad paprike, paradajza i krastavca proizveden u rasadniku ovog fonda, a namijenjen poljoprivrednicima iz Trebinja.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina kaže da je ovo šesta godina kako proizvode rasad koji dijele poljoprivrednicima,  a pored oko 20.000 presadnica paprike i paradajza, ove godine proizveden je i rasad krastavca.

„Na javni poziv su se prijavila 144 korisnika, a imamo i tri proizvođača sa kojima smo zaključili ugovore o kooperantskoj proizvodnji. Vrijednost proizvdenog rasada je oko 20.000 KM i  najvećim dijelom će biti podijeljen za vlastite potrebe poljoprirednika“, naveo je Dutina i dodao da je svaki poljoprirednik dobio od stotinu do 150 presadnica povrća.

Direktor Agrarnog fonda kaže da su ove sezone proizveli i oko 3.000 sadnica smokve i šipka, koje će na jesen biti podijeljene poljoprivrednicima i onima koji žele da podignu nove zasade ovih mediteranskih kultura, a kroz projekat privođenje zemljišta kulturi.

Dutina dodaje da su i ove godine u proizvodnji rasada, u okviru praktične nastave, učestovovali učenici smjera agroproizvođač Centra srednjih škola u Trebinju.

„Uspostavili smo saradnju i sa agromediteranskim smjerom  Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo, koji od naredne akademske godine treba da počne raditi u Trebinju. Studenti ovog smjera će nam dati podršku u obavljanju radova u plasteniku, a oni će dobiti kvalitetnu praktičnu nastavu“, istakao je on.

Radomir Brković danas je preuzeo sadnice paradajza i paprika,  koje sadi za sopstvene potrebe.

„Svake godine je sve više zainteresovanih, a zadovoljan sam kvalitetom rasada, prinosi budu dobri. Da imam veće površine zemlje bio bih, vjerovatno, kooperant Agrarnog fonda, ali za sada su to male površine“, kaže on.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: