U Trebinju obilježen Dan pobjede nad fašizmom (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Trebinju obilježen Dan pobjede nad fašizmom (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje | Datum:09.05.2022.

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom delegacije Grada Trebinja, gradskog odbora SUBNOR-a i Socijalističke partije položile su danas cvijeće na spomenik palim borcima u borbi protiv fašizma 1941-1945. u gradskom parku.

Rajko Ćapin, predsjednik trebinjskog SUBNOR-a je podsjetio da je pobjeda u Drugom svjetskom ratu najveća tekovina antifašističke borbe, kojom su stvorena dva osnovna preduslova za dostojan život čovjeka, a to su mir i sloboda.

„To su i dva osnovna postulata antifašizma, uz međusobno uvažavanje, toleranciju, ravnopravnost među ljudima bez obzira na pol, vjeru i naciju. I to je nešto što nas obavezuje da u narednom periodu prenosimo mladim naraštajima i da ne dozvolimo da ni u jednom momentu zavlada govor mržnje, što bi dovelo do sukoba koje niko ne želi, ali mogu da budu izazvani klicom nedobronamjernosti“, rekao je Ćapin.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja je istakao da je 9. maj sjećanje na sve žrtve koje su se dogodile u borbi protiv antifašizma, sjećanje na borce koji su svoje živote dali za mir, slobodu i kasnije za napredak i prosperitet, kao i za sve nevine žrtve koje su stradale u Drugom svjetskom ratu.

„Izuzetno je važno da se svake godine okupljamo na ovaj datum, ali da ne ostane samo na tom sjećanju. Svi treba da se trudimo da svaki dan promovišemo mir, toleranciju, razumjevanje i prije svega mlade ljude da upućujemo i upoznajemo na koji način da se zajednički borimo da čuvamo mir, jer mir nema alternativu. I sva ova dešavanja širom svijeta iz kojih mogu da proteknu neke ružne stvari, treba da ih zajedničkim djelovanjem sprečavamo, da se trudimo da nađemo zajedniči jezik, a nikako da idemo u pravcu koja su se desila od 1941-1945. godine. Moramo da šaljemo poruku da jedino konitinuitet mira može doprinijeti prosperitetu, rastu i razvoju, a sve suprotno od toga vodi nas daleko unazad i bojim se da bi to imalo nesagledive posljedice na cijelo čovječanstvo“, naveo je Bošković.

Obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u gradskom parku, prisustvovali su danas potomci palih boraca NOR-a i fašističkog terora i predstavnici društveno-političkog života našeg grada.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: