Potpisani ugovori o stipendiranju 100 studenata | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Potpisani ugovori o stipendiranju 100 studenata

Izvor: radio Trebinje | Datum:10.05.2022.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je danas ugovore o dodjeli stipendija za redovne studente prvog ciklusa, sa prebivalištem na području našeg grada.

Gradonačelnik je istakao da će Grad Trebinje i ove godine stipendirati 100 studenata, za šta je u gradskom budžetu izdvojeno 130.000 maraka.

„Kada je u pitanju podnošenje zahtjeva za stipendiju gledali smo da, kao i prethodnih godina, uzmemo u obzir finansijski dio, tako da zahtjev nisu mogli podnijeti oni čija primanja u kući iznose preko 1.700 KM. Studentske stipendije će iznositi 250 KM, 200 KM, 150 KM i 100 KM u zavisnosti od prosjeka ocjena i primanja roditelja. Smatramo da u narednom periodu treba da idemo korak naprijed, ali u skladu sa situacijom i budžetom koji imamo na raspolaganju“, kazao je Ćurić.

 

On je dodao da je zabrinjavajuća činjenica da se prethodne godine na određenim fakultetima u Trebinju upisao mali broj studenata.

„Na to su uticali brojni faktori, prvenstveno korona, možda i nemogućnost da roditelji spreme djecu na fakultet, tako da smo odlučili da od ove godine uvedemo stipendije za veliki broj studenata koji upišu fakultet u Trebinju. Cilj nam je da imamo što više studenata ne samo iz Trebinja, nego i iz ostalih sredina. Takođe, od ove godine ćemo dodijeliti stipendije i najboljim studentima iz našeg grada, bez obzira na primanja njihovih roditelja, kao podsticaj za te ljude koji zaslužuju pažnju svih nas“, objasnio je Ćurić.

Dajana Tasovac, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Banjaluci zahvalila se gradonačelniku i Gradu Trebinju na stipendiji.

„Koristila sam i ranije stipendiju i mnogo mi je značila u školovanju“, kazala je Tasovac.

Olivera Ćurić, majka Isidore Ćurić koja studira molekularnu biologiju kaže da stipendija mnogo znači i studentima, ali i roditeljima.

„Ovo je i materijalna, ali i moralna podrška za nas. Smatram da je danas izazovno za sve roditelje školovati svoju djecu, ali to su njihove želje da studiraju i rade ono što vole“, dodala je Olivera Ćurić.

Zorana Čičković, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu istakla je da ova stipendija predstavlja vid podrške, odnosno finansijske pomoći koja je studentima uvijek potrebna.

„Ja primam stipendiju od kad sam imala uslove da apliciram. Počastiću se nečim što možda ne bih tražila roditeljima da mi kupe“, dodala je Čičković.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: