Hiljade vjernika dočekalo srpskog patrijarha Porfirija u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Hiljade vjernika dočekalo srpskog patrijarha Porfirija u Trebinju

Izvor: TREBINJE.RS.BA | Datum:10.05.2022.

Njegova svetost Patrijarh Porfirije stigao je u prvu kanonsku posjetu Trebinju, gđe ga je dočekao Njegovo Preosveštenstvo Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom ove eparhije.

Posjeta je započela litijom koju je predvodio patrijarh Porfirije ulicom Jovana Dučića do Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju sa otačastvenim arhijerejima.

U litiji je učestvovao veliki broj građana Trebinja, ali i Hercegovine, mladih koji su nosili ikone, predstavnici Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem.

U hramu Preobraženja Gospodnjeg povodom posjete Njegove Svetosti služen je svečani čin doksologije kojem su molitveno prisustvovali episkopi: žički Justin, istočno-američki Irinej, kruševački David, timočki Ilarion, valjevski Isihije, budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije i remezijanski Stefan.

Patrijarh Porfirije je u obraćanju vjernicima rekao da se raduje ljepoti i radosti blažene Hercegovine.

„I kličem ‘raduj se Hercegovino’, raduj se zemljo svetog Save, raduj se bašto vladike Atanasija, radujemo se zajedno ljubavi božijoj. Došao sam ovđe i sa pomišlju da utješim, međutim, sve se okrenulo i dođoh da se utješim vjerom vašom. Kako kročih u Trebinje čitavim svojim bićem shvatih da je cijeli svijet stvoren da bude crkva božija“, kazao je patrijarh Porfirije.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije naveo je da se sav narod Hercegovine raduje dolasku Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, svoga prvojerarha koji sjedi na stolici hercegovačkog princa Svetog Save, arhiepiskopa srpskog.

„Raduje se narod cijele Hercegovine kada Vi, Vaša svetosti, dolazite donoseći nam Vaše blagoslove i predvodeći naše usrdne molitve za milost, život, mir, zdravlje i spasenje“, naglasio je vladika Dimitrije, obraćajući se okupljenima u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, gđe se okupio veliki broj vjernika koji su dočekali srpskog patrijarha.

 

Vladika je ukazao da je patrijarh Porfirije došao u Trebinje u trenutku kada je rat svakodnevnica, ali i u periodu kada se obilježavaju značajne godišnjice – 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog, vijek Pećke patrijaršije, kao i tri decenije od dolaska vladike Atanasija u Hercegovinu.

U čast ove posjete uriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program kao i svečana akademija kojoj je Njegova Svetost prisustvovao sa otačastvenim arhijerejima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: