''Prva dijabetološka ordinacija na točkovima'' danas u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

''Prva dijabetološka ordinacija na točkovima'' danas u Trebinju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:12.05.2022.

Na Trgu slobode danas je svoje usluge građanima Trebinja besplatno pružala “Prva dijabetološka ordinacija na točkovima”, a konačni cilj svega je širenja svijesti o dijabetesu i njegovoj prevenciji.

Građanima u 15 gradova širom cijele Bosne i Hercegovini je pružena mogućnost besplatnog mjerenja glukoze u krvi uz obuku za pravilno mjerenje, kao i stručno savjetovanje na temu dijabetesa. Organizator projekta je regionalna farmaceutska kompanija Farma Mak i Velion uz pomoć Udruženja dijabetičara Trebinje, koja je ovaj događaj u Bosni i Hercegovini prvi put organizovala 2018. godine, dok su ove godine projekat uspjeli proširiti i na susjednu Srbiju“, kaže koordinator projekta magistar farmacije  Dženana Klepo. Ona je izjavila je da je ideja za projekat nastala kao rezultat stalnog osluškivanja potreba oboljelih od dijabetesa i prepoznavanje značaja o širenju svijesti o dijabetesu i opasnostima koje ta bolest sa sobom nosi.

„Vjerujemo da će ovaj jedinstveni zdravstveni projekat naići na značajan odaziv, kako sugrađana tako i relevantnih zdravstvenih i javnih ustanova, te pozivamo sve zainteresovane da uzmu aktivno učešće radi širenja svijesti i prevencije dijabetesa“, ističe ona.

Prema riječima predsjednika Udruženja dijabetičara Nade Bijedić dijabetes je bolest modernog doba a za vrijeme epidemije kovida, broj oboljelih od dijabetesa je značajno povećan.

„Svaka epidemija dođe i prođe, ali dijabetes nikako ne prolazi i treba se maksimalna pažnja posvetiti zdravom životu uz obaveznu kontrolu i mjerenje šećera u krvi“, kaže Bijedićeva.

Putujuća ordinacija obilazi gradove u Bosni i Hercegovini i u dogovoru s lokalnim zdravstvenim osobljem obavlja aktivnosti besplatnog mjerenja šećera u krvi, savjetovanja od strane stručnjaka. Sve to na više od 25 lokacija u 20-tak gradova u Bosni i Hercegovini.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: