Najava: Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Najava: Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja u Trebinju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:14.05.2022.

Muzej Hercegovine u Trebinju ove godine, po 14. put, u periodu od 14. do 18. maja kroz niz aktivnosti obilježiće Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja.

Međunarodni dan muzeja obilježava se od 1971. godine u obilježava se širom svijeta. Noć muzeja je održana prvi put u Berlinu 1997. godine, a od 2004. održava se u subotu, najbližu 18. maju, Međunarodnom danu muzeja.

U subotu, 14. maja od 18 časova biće održana Muzejska radionica ,,Moć muzeja" za predškolce i osnovce, a u 20 časova biće otvorena izložba ,,Putujuće šare Srbije" autorke Milice Živadinović, multimedijalna prezentacija i promocija knjige ,,Ornamenti Srbije - pirotski ćilim".

Izložba ,,Putujuće šare Srbije" akademske slikarke Milice Živadinović, publici donosi jedno novo viđenje šara sa čuvenih pirotskih ćilima. Ovaj projekat objedinjuje njen eklektičan pristup etnologiji koji kontinuirano njeguje i po kom je prepoznatljiva. Kroz video rad ,,Kaleidoskop Srbije" prožimaju se stilizovani i animirani motivi najljepših šara pirotskog ćilima, reprodukcije ćilima, fotografije slika i nakita Milice Živadinović. Izložba ,,Putujuće šare Srbije" je rijetka prilika da se bogatstvo tradicionalne ornamentike prevede u moderan likovni jezik i predstavi javnosti na jedan poseban način.

Za 21 čas planiran je koncert Crkvenog hora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški".

U subotu, 14. maja za Evropsku Noć muzeja, Muzej Hercegovine u Trebinju biće otvoren za posjetioce do 1 čas iza ponoći.

U srijedu, 18. maja od 9 časova je Muzejska radionica ,,Moć muzeja" sa JU Vrtić ,,Naša radost" Trebinje, od 11 časova Muzejska radionica ,,Moć muzeja" sa Udruženjem ,,Sunce nam je zajedničko“, a za 19 časova planirano je otvaranje izložbe ,,Atanasije Popović - slikar besmrtnog imena'' Muzej Grada Sarajeva, Brusa Bezistan, Sarajevo.

U periodu od 14. do 18. maja, ulaz u Muzej Hercegovine u Trebinju biće besplatan.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: