Prva služba i osveštano zvono u obnovljenom hramu Svete Tekle na Zupcima (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prva služba i osveštano zvono u obnovljenom hramu Svete Tekle na Zupcima (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.05.2022.

„Neka glas zvona novog hrama Svete Tekle bude glas božanske zaštite i nosilac svete snage koja će nas držati u slozi i ljubavi, ali i pomoći u preobraženju duhovnom i moralnom, vjerskom i kulturnom, i neka se čuju od Svitavca do Golog brda, od Vilinjaka do Careva polja, od Škuljevca do Drenovog dola i neka vjerne u crkvu poziva“, dijelom iz besjede Žarka Jevtova Ratkovića, prvog čovjeka Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ počećemo priču koja se dogodila danas u obnovljenoj crkvi Svete velikomučenice Tekle u selu Orašje na Zupcima gdje je služena prva liturgija i osveštano zvono na hramu.

Za rekordno kratko vrijeme, mještani ovog sela su, uz pomoć dobrotvora i donatora izgradili crkvu sa koje se jutros po prvi put začulo zvono.

Mesni paroh Boris Banduka je, nakon svete liturgije, u obraćanju vjernom narodu rekao da se novi hram gradi u neposrednoj blizini temelja nekadašnjeg, velikog hrama Svete prvomučenice Tekle iz četvrtog vijeka, kojeg su porušili Turci.

Sveštenik Miroslav Ratković, je istakao da smo zidajući Crkve, mi u stvari dižemo hramove da se u njima krštavamo, vjenčavamo, pričešćujemo tijelom i krvlju Gospoda Hrista jer bez toga nema života vječnog.

U svom obraćanju gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naglasio da „gdje je sloge i bratske ljubavi sve se učiniti može pa i podići ovaj lijepi hram za veoma kratko vrijeme“, obećavši pri tom podršku za dalje poslove.

Iskopavanje ostataka nekadašnjeg hrama počeo je 2000. godine arheolog Aleksandar Ratković.

Arheološkim radovima, koji će se nastaviti i u narednom periodu, dokazano je da je crkva zaista postojala, grobovi su bili unutar i pored crkve.

Porodica Ratković prislužuje Svetu Teklu, a i samo mjesto, gdje se nalazi hram, naziva se Ćeklino polje.

Nekadašnji, veliki hram Svete prvomučenice Tekle bio je dimenzija 10 i po sa 16 metara i njega su kasnije porušili Turci i odnijeli kamen sa hrama.

U nastavku druženja priređen je i prigodan kulturno-umjetnički program kao i trpeza ljubavi, a dobrotvorima i ktitorima hrama uručene su prigodne zahvalnice.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: